Help, kabelmaatschappijen stoppen ermee!
Radio is niet weg te denken uit onze wereld. Veel muziekliefhebbers leren nieuwe muziek kennen via de radio, of luisteren op de achtergrond naar vertrouwde muziek van hun favoriete radiostations. Het is de arbeidsvitamine voor tijdens het werk, houdt ons op de hoogte van het laatste nieuws en brengt verdieping tijdens interessante interviews of rapportages. En dan zijn er nog de legendarische uitzendingen zoals Het Glazen Huis of de Top 2000! Radio is geweldig en radio is al heel erg oud. De eerste radio uitzending werden eind 19e eeuw gehouden en sinds 1933 is het mogelijk om in goede kwaliteit muziek te luisteren door middel van frequentie-modulatie of wel FM.
Vrijwel elke auto die rondrijdt is voorzien van een FM ontvanger en daarnaast luisteren veel mensen thuis met hun (vintage) radio, tuner of receiver naar hun favoriete radiostation. Voor deze laatste groep is er een grote verandering aanstaande. Veel kabelmaatschappijen stoppen met het distribueren van FM via de kabel. Dat roept bij veel van onze klanten vragen op die we hopen in deze blog te beantwoorden.

FM ontvanger in de auto

Vintage buizenradio
Na elke storm het dak op
Radio wordt uitgezonden door middel van zenders. Om naar een radiostation te luisteren is een ontvanger (tuner, radio, receiver) nodig die afgestemd staat op de zender naar keuze. Om de zender te kunnen ontvangen is een antenne vereist. Om de zender goed te kunnen ontvangen moet de antenne zo groot mogelijk zijn en zo hoog mogelijk te worden opgesteld. Dat leverde in de jaren zestig, zeventig en begin jaren tachtig een wildgroei aan antennes op daken op, zie onderstaande foto. Horizonvervuiling, zo vonden veel mensen. En bovendien moest je na elke storm het dak op om de antenne opnieuw te richten. Dat moest anders en een oplossing werd geboden in de vorm van kabelradio. Samen met het (toen nog analoge) televisiesignaal werden alle Nederlandse radiostations via een coaxkabel bij huishoudens aangeleverd. Door middel van een abonnement was het daarna mogelijk om naar radio te luisteren zonder dat een grote, lelijke en onderhouds-intensieve antenne noodzakelijk was. De kabelmaatschappij garandeert storingsvrij ontvangst en een ruim aanbod aan zenders.

Horizonvervuiling
Fast forward naar 2021
In de afgelopen jaren is de telecom infrastructuur drastisch veranderd. Internet is een gemeengoed geworden en wordt samen met telefonie, TV en radio aangeboden door internet providers via glasvezel. Het coax netwerk is, net als het telefonie netwerk, vrijwel overal buiten gebruik genomen. Daarmee is kabelradio vrijwel overal in Nederland uitgefaseerd of staat op het punt om uitgefaseerd te worden. Dat dwingt ons om op een andere manier naar radio te laten luisteren.
Het gebruik van een binnenantenne
Bovenstaande verandering in het servicepakket van kabelmaatschappijen betekent dat radios / tuners die op de kabel staan aangesloten geen zenders meer ontvangen. Om de tuner toch te blijven gebruiken moet deze op een (binnen) antenne aangesloten worden. We kunnen u hierover adviseren en hebben een praktische draadantenne in ons assortiment waarmee, afhankelijk van de situatie, lokale zenders redelijk goed ontvangen kunnen worden. Ook een sprietantenne is een optie. Wat vroeger gold over de plaatsing van antennes (zo groot mogelijke antenne, zo hoog mogelijk plaatsen) geldt nu uiteraard nog steeds, de binnenantenne is dan ook geen wondermiddel. Zeker in huizen met veel betonnen muren en HR+++ glas zal het lastig zijn binnen goed ontvangst te krijgen, maar we hebben al veel mensen kunnen helpen met onze binnen antenne. Het is wel belangrijk om te zoeken naar de juiste plek voor optimaal ontvangst. Daarnaast moet de lengte van een antenne zijn afgestemd met de golflengte.
FM zendt (ongeveer op 100MHz uit, dat levert een golflengte van 3 meter op. Voor deze frequentie wordt meestal een 1/2 lambda antenne gebruikt, dus 1.5 meter lang. Dit heet een ‘dipool antenne’.
Een 1/4 lambda sprietantenne kan ook, dat zie je meestal op draagbare radio’s. Dan dient de radio zelf als ‘aarde’ en vormt daarmee de andere 1/4 lambda.
Internet radio
De internetproviders die kabel radio uitgefaseerd hebben, zijn uiteraard niet helemaal gestopt met het leveren van radio aan hun afnemers. Iedereen die internet heeft kan via internet naar radio luisteren. Dat kan op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om via een laptop naar internet te luisteren. Op nederland.fm is het mogelijk om gemakkelijk een radiostation te selecteren, maar er zijn nog veel meer stations! Het grote voordeel van internetradio is het enorme aanbod van stations. Vrijwel elk radiostation wereldwijd heeft wel een livestream die via internet te beluisteren is.
Mediabox en DAC
Niet alleen via laptops en pc’s is het mogelijk om naar internetradio te luisteren. Ook via de mediabox van de internetprovider kan een breed aanbod aan internet radio stations worden beluisterd. Nadeel is wel dat veel van deze mediaboxen alleen een digitale uitgang (coax/optisch) hebben. Voor vintage liefhebbers die een mooie Quad 3 set, een dikke Pioneer versterker of een andere klassieker hebben staan is het daarom niet altijd mogelijk om de mediabox rechtstreeks op de hifi installatie aan te sluiten. Een oplossing kan gevonden worden in de vorm van een losse Digital to Analog Convertor (DAC). De Cambridge Audio DacMagic 100 in ons assortiment is een compacte, betaalbare en bovendien uitstekende DAC die uitermate geschikt is voor dit doel. Voor 199,- zijn er geen DACs te vinden met vergelijkbare prestaties en mogelijkheden. Bonus is de USB aansluiting waarmee u het geluid van uw laptop ook via de stereo kan afspelen, handig om uw collega’s tijdens een conference call goed te kunnen verstaan. Het kan zijn dat uw mediabox wel een analoge uitgang heeft, echter zijn deze vaak bedroevend slecht. Als er een digitale en analoge uitgang op de mediabox zit dan is digitaal-uit in combinatie met een externe DAC veel beter. Mail ons vrijblijvend een foto van de achterkant van uw mediabox dan zoeken wij uit welke mogelijkheden er zijn.

Mediabox, in dit geval van Ziggo.

Cambridge Audio DacMagic 100, verkrijgbaar in zwart en zilver.
Streamen
Wie meteen een mooie stap richting de toekomst wilt maken raden we aan om een audio streamer te overwegen. Met een streamer is het mogelijk om muziek in zeer hoge kwaliteit van streaming platforms zoals Tidal, Qobuz, deezer, Spotify af te spelen. De bediening gaat via de mobiele telefoon, een tablet of de laptop en, afhankelijk van de streamingdienst, de kwaliteit overtreft die van de cd. Deze streamers kunnen naast muziek van streaming platformen ook internetradio afspelen. Streamers zijn ‘hot’ en voor veel mensen is tussen de bomen het bos niet meer te zien. We hebben ons er grondig in verdiept en zijn dealer geworden van het grandioos mooie merk NuPrime. Zij hebben in de vorm van de Omnia WR-1 (399.-) een streamer op de markt gezet die gemakkelijk te installeren is en zich eenvoudig laat bedienen met een zeer goede en snelle app. De geluidskwaliteit is geweldig, maar kan door middel van een externe voeding tegen een meerprijs van 200,- op een nog veel hoger niveau worden gebracht. De NuPrime Omnia kan draadloos maar ook met een ethernet kabel aangesloten worden. Ook over de streamers van Silent Angel zijn we erg enthousiast. We geven u graag een demonstratie in onze showroom en voorlichting over de mogelijkheden van deze kleine reus in uw audio setup.

NuPrime Omnia WR-1 streamer.
DAB+
Dan is er nog DAB+. Gepromoot door de overheid als de opvolger van FM. De geluidskwaliteit zou veel beter zijn dan die van FM en DAB+ zou de toekomst zijn. Helaas laten luister testen horen dat FM, indien de ontvangst condities goed zijn, superieur is aan DAB+. Ook is weer een antenne vereist voor ontvangst, wat DAB+ voor binnen gebruik meteen al een obsolete medium maakt, immers alle materialen die huizen isoleren houden ook uitstekend radiogolven buiten de deur… Het aanbod van zenders is beperkt tot de zenders die in de buurt van de ontvangers staan waardoor het niet mogelijk is om naar interessante radio stations zoals FIP of radio Klara of andere buitenlands zenders te luisteren. Kortom, DAB+ moet vooral gezien worden als een poging om FM op te volgen in auto’s maar voor binnenhuis gebruik is het systeem volkomen ongeschikt naar onze mening.