Meer dan luisteren 

Als er twee werelden ogenschijnlijk eindeloos ver uit elkaar lijken te liggen, dan zijn het wel die van vintage audio en de wereld van yoga. Of toch niet? Wat als twee uitersten, best wel verenigbaar blijken op dat ene kleine punt waar ze in potentie kunnen overlappen? En wat als dat punt best wel magisch blijkt te zijn?

————————————————-

Die magie, die wauw-ervaring ontstaat als je het aandacht- en bewustzijnselement van yoga samenvoegt met eens even goed gaan zitten om je geliefde muziek te luisteren op je favoriete installatie. “Muziek wordt mooi, door de afstand tussen de noten. Een toespraak wordt goed door de juiste pauze tussen woorden. We zouden af en toe adem moeten halen en de stilte tussen de geluiden waarnemen.” Deze woorden las ik toevallig recent in het boek van Heamin Sunim, treffender kan haast niet.

Tijdens mijn afgelopen verjaardag, kreeg ik van een goede vriend van mij een plaat waarvan hij vond dat het in mijn opvoeding thuishoorde. Omdat ik thuis zelf de ruimte niet heb voor een platenspeler, versterker en speakers, ontstond al gauw het idee om in de luisterruimte op de zaak eens een luistersessie voor mezelf en mijn partner in te plannen. Dat we eens écht zouden gaan zitten om gewoon te luisteren. Aandachtig aanwezig te zijn bij onszelf, elkaar, de muziek. Zo gezegd, zo gedaan. Op een fijne avond in januari had ik de True-Blue Box COBALT klaargezet, in combinatie met de Guru Audio speakers en een door mij gereviseerde Thorens TD-160. Vervolgens gezellige lampjes en kaarsjes aangedaan. Mijn partner uitgenodigd toen alles klaarstond en daar begon de reis. De reis van muziek ontvangen, niet alleen horen maar echt luisteren. Een ervaring op zichzelf.

En dit kun jij ook ervaren. Daar mag je natuurlijk voor naar ons komen (bijvoorbeeld om de T-BB COBALT eens te komen beluisteren) maar dit kun je ook gewoon thuis doen. En dan wel met het volgende recept:

  1. De ruimte voorbereiden

Iets aanzetten en luisteren. Zo simpel is het. Soms. Maar meestal niet. Geef eens wat aandacht aan de voorbereiding voordat je gaat luisteren. Staat je set-up klaar? Wil je een lichte open sfeer, of is het fijn om het licht in de ruimte wat te dempen. Test het volume alvast even, hoe klinkt het aangenaam? En ook, heb je een comfortabele zit of ga je liever liggen? Luister je alleen of deel je deze reis liever met een ander? Het zijn maar kleine dingen, maar ze zijn wel van invloed op je luisterervaring.

Meer dan luisteren Vintage Audio Repair

2. Je aandacht voorbereiden

Onze aandacht is iets dat vaak continu beweegt. Van de ene gedachte naar de andere, dan weer naar een geluid of een taak die je aandacht trekt, dan weer naar een persoon en vervolgens weer naar een herinnering. Aandacht is ook iets dat we kunnen trainen en sturen. En voordat je aan je luistersessie begint, raad ik je aan om een comfortabele houding aan te nemen en je aandacht gewoon eens te richten op het contact dat je lichaam maakt met de stoel/bank/bed. Heel bewust ervaren hoe je zit/ligt en waar je lichaam contact maakt, ontspant het zenuwstel en vanuit ontspanning zijn ervaringen sowieso vaak veel fijner.

3. Je gehoor voorbereiden

Dit ken je misschien niet, maar is wel een mooie oefening in het horen van geluid. Als je even zo hebt gezeten als hierboven omschreven, begin dan je aandacht eens te richten op alle geluiden die je kunt horen van buiten de ruimte waar je je in bevindt. Richt je op de kwaliteiten van de geluiden, niet zozeer op waar ze vandaan komen of wat het geluid is. Dus hoe hard klinkt het, zoemt het, ruist het? Komt het op en verdwijnt het weer? Is het constant? Je labelt de geluiden niet. Je hoort ze alleen. Vervolgens richt je je aandacht op alle geluiden die je hoort binnen in de ruimte waar je je bevindt. En je doet hetzelfde. Je ontvangt als het ware de geluiden en richt je op hoe je ze ervaart, niet op wat voor geluid het precies is.

4. Zijn en luisteren

Nu je je aandacht en gehoor hebt voorbereid op luisteren en klanken ontvangen, ben je klaar voor je luistersessie vol magie. Loop naar je set-up, druk vol verwachting op play en breng jezelf weer terug naar je comfortabele zit. Eventueel kun je stap 2 herhalen. En vervolgens zink je weg in de ervaring. Ontvang je de tonen en klanken. Laat ze je meevoeren door emoties, sensaties, dromen en herinneringen. Ga met de muziek mee op reis, zonder fysiek te bewegen. Heb aandacht voor de verschillende instrumenten, ritmes en stemklanken. Laat ze je raken. Ben hier, met jezelf en de muziek.

5. Stilte toelaten

Aan alles komt een einde. Zo ook aan je plaat/cd/tape/bandje. En dat is okay. Laat de stilte toe terwijl je de indrukken nog even op je inwerken. Misschien dat je nu zelfs de stilte kunt horen. Hoe stilte nodig is om geluid überhaupt te laten bestaan. Hoe verstillen nodig is, om juist meer te kunnen ervaren.

Dit was mijn recept voor een luistersessie met een vleugje magie, gewoon bij jou thuis. Laat je ons weten hoe je het hebt ervaren? We zijn reuze benieuwd en wensen je veel luisterplezier.