ZGAN; door Vintage Audio Repair

Uw apparaat na de revisie weer ‘zo goed als nieuw’

Veel liefhebbers van vintage audio apparatuur lopen tegen het probleem aan dat hun geliefde apparatuur steeds meer gebreken krijgt. Hoe goed apparaten uit de jaren zestig, zeventig, tachtig of negentig ook gebouwd zijn, het zijn inmiddels apparaten van 40 jaar oud, soms zelfs 50 of 60 jaar. Onderhoud in de vorm van een grondige servicebeurt of een uitgebreide revisie is daarom noodzakelijk. Vanuit onze passie voor deze golden oldies hebben wij ons daarom gespecialiseerd in het onderhoud van uw geliefde classics. 

Revisies zijn arbeidsintensief en goede onderdelen zijn kostbaar, waardoor een revisie vaak prijzig is. De verwachtingen zijn navenant. Onze klanten verwachten vaak dat gereviseerde apparatuur ‘zo goed als nieuw’ is. En hoezeer we daar ook naar streven, deze verwachting is onrealistisch. 

Normaal gesproken gebruik je de term ‘zo goed als nieuw’ als een product amper gebruikt is of nog in perfecte conditie is. Bij een apparaat van meer dan 30 jaar oud is deze term daarom eigenlijk niet van toepassing, ook niet na een uitgebreide revisie.

ZGAN blog groot

We kunnen natuurlijk zeggen dat elke klant met gezond verstand dit zelf ook kan bedenken, maar we leggen het in deze blog graag uit om reële verwachtingen te scheppen. Zelf gebruiken we de term zo goed als nieuw liever niet, maar wat zeg je dan, wat kan de klant verwachten van een revisie uitgevoerd door Vintage Audio Repair? 

Een reële verwachting is dat uw geliefde apparatuur vakkundig wordt onderhouden en gerepareerd door specialisten met kennis van zaken. Onze technische dienst bestaat uit 4 technici met elk hun eigen specialiteit. Tijdens het onderzoek van uw apparatuur wordt gekeken welke specialist het beste met uw apparaat aan de slag kan.

Bij een revisie vervangen we alle verouderde elektrische onderdelen zoals elco’s, weerstandjes en transistoren, geven we hem een grondige servicebeurt (reiniging), lopen we de printplaten na op slechte solderingen en regelen we uw apparatuur af volgens de service manual (indien beschikbaar, in andere gevallen op basis van praktijkervaring). 

Voor vrijwel alle elektrische onderdelen die in de jaren zestig t/m negentig gemaakt zijn is in veel gevallen wel een hoogwaardige vervanger te vinden, lastiger wordt het als het gaat om elektromechanische onderdelen zoals schakelaars en potmeters. 

Potmetertje vervangen

We krijgen vaak het verzoek om de potmeters te vervangen in verband met krakende geluiden. In enkele gevallen is dit mogelijk, maar vaak zijn dit niet te verkrijgen onderdelen. Bij het vervangen van een potmeter moet deze niet alleen dezelfde waarde hebben als het originele, ook de afmetingen en de as moeten identiek zijn. In veel gevallen zijn er geen ‘drop in replacements’ verkrijgbaar. Tijdens het onderzoek dat we in eerste instantie uitvoeren kunnen we een inschatting maken of de potmeter(s) aan slijtage onderhevig zijn of vooral vuil zijn, maar vaak weten we dit pas zeker nadat we de servicebeurt of revisie echt uitgevoerd hebben en we het apparaat goed gaan testen. 

Soms is vervanging noodzakelijk en ook mogelijk maar moeten we een kleine aanpassing maken. We lopen dan vaak tegen andere probleempjes aan, bijvoorbeeld dat een vervangende moderne potmeter geen Loudness aansluiting heeft en dat daarom de Loudness function komt te vervallen. Voor de een geen probleem, een ander vind dit erg vervelend en onverwacht. We streven er daarom altijd naar dit van te voren helder te communiceren. 

We horen vaak dat er wordt verwacht dat wij als Vintage Audio Repair nog aan alle (vintage) onderdelen kunnen komen, helaas is dit zeker niet het geval. Gezien de leeftijd van de apparatuur zijn lang niet alle onderdelen nog in productie of op voorraad, maar we zijn creatief en vindingrijk en proberen altijd een passende oplossing te vinden.

Contactspray

Wie op internet opzoek gaat naar discussies over contactspray loopt tegen veel tegenstrijdige verhalen aan. Contactspray zou volgens sommige meer kwaad dan goed doen, terwijl andere het als noodzakelijk kwaad zien. Wij bevinden ons in het tweede kamp maar gebruiken uitsluitend goede (en kostbare) contactspray. Tijdens een servicebeurt of een revisie gebruiken gebruiken we CRC contact cleaner Plus om alle potmeters en schakelaars te reinigen. Daarna gebruiken we PRF Contact Cleaner. Deze laatste spray neutraliseert de vorige spray en zorgt dat er geen vettigheid achterblijft en de contacten niet gaan corroderen. In sommige gevallen gebruiken we Isopropanol (IPA) in plaats van contactspray of gebruiken we een ultrasoon badje om elektromechanische componenten te reinigen.

Bypassen

Als na het reinigen blijkt dat een bepaalde schakelaar of potmeter helaas nog steeds ernstig kraakt of voor kanaal uitval zorgt dan zullen we kijken of er een betrouwbare passende vervanger is. Indien dat niet het geval is dan zullen we met de opdrachtgever in overleg en stellen we vaak een bypass voor waarbij we de desbetreffende schakelaar of potmeter uit de signaalweg halen. Hierdoor kan een apparaat na de ingreep weer perfect gaan werken, maar verliest het wel een functie. We zien dit dan ook als laatste redmiddel om een apparaat toch te kunnen blijven gebruiken. Een paar voorbeelden van schakelaars en potmeters die we in het verleden hebben gebypast zijn balans potmeters, tone control on / off schakelaars of loudness knoppen (vaak in combinatie met een nieuwe volume potmeter). Van een bypass zie je overigens niets. De knop zelf laten we lekker zitten en kan ook ‘bedient’ worden, de stand van de schakelaar of potmeter heeft na de bypass echter geen invloed meer op het geluid want de functie is komen te vervallen. 

60 dagen garantie op uitgevoerde werkzaamheden

Wij geven standaard 60 dagen garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Indien een reparatie of een revisie niet goed uitgevoerd is dan komen eventuele klachten binnen deze periode meestal wel naar boven. Daarom is het verstandig om het gerestaureerde apparaat na ontvangst meteen in werking te stellen en zelf ook uitgebreid te testen op correcte werking op alle vlakken. 

Ook na een service beurt of revisie kunnen er soms lichte kraakjes in schakelaars en potmeters zitten. We garanderen niet dat die helemaal verdwijnen na een revisie of servicebeurt. De schakelaars zijn immers niet vernieuwd maar zo goed als mogelijk gereinigd. Mocht dit reinigen niet voldoende effect hebben gehad dan kunnen we, binnen garantie, altijd nogmaals de reiniging gratis uitvoeren of in overleg onderzoeken of er toch niet ergens een bypass uitgevoerd dient te worden.

Vanwege de leeftijd van de meeste apparaten die bij ons aangeboden worden voeren we het liefste een volledige revisie uit waarbij we ons niet alleen focussen op de klachten, maar er ook voor zorgen dat het apparaat optimaal werkt, veilig is en langere tijd inzetbaar is. Dit kost nou eenmaal meer tijd en onderdelen dan een service beurt. Op deze manier kunnen wij ook een volledige garantie aanbieden.