Audio-Technica LP140XP

469 euro inclusief montage en afstellen

Op voorraad! (zilver)

Soort3 snelheden, volledig handmatig
MotorDC-motor met hoog koppel
AandrijfmethodeDirecte aandrijving
Snelheden33-1/3, 45 en 78 toeren
DraaischijfGegoten aluminium
Aanloopmoment2,2 kgf-cm
Wow en flutter< 0,2 % WRMS (33 RPM)
Signaal-ruisverhouding> 50 dB
Uitgangsniveau5,5 mV nominaal bij 1 kHz, 5 cm/sec
Voedingsvereisten115/230 V AC, 60/50 Hz
Gewicht10,0 kg
Pitchvariatie+/-8 %, +/-16 % of +/-24 %

Audio-Technica LP140XP platenspeler

We zijn geen Flintstones die de auto nog aan moeten trappen, maar af en toe willen we ‘dat lekkere oldskool gevoel’ terug. Dat kan geregeld worden! Of je nu als kind al bezig was met een platenspeler of dat het nieuw voor je is, dit gevoel ga je hier mee (terug)krijgen! Kies bijvoorbeeld voor deze AT-LP140XP (volledig met de hand bediend) voor een krachtig en helder geluid. Terug in de tijd, maar dan wel met een hoogstaand staaltje kwaliteit.

Direct Drive

Deze direct aangedreven motor heeft een hoog koppel en een resonantie- en trilling dempend draaiplateau van genoten aluminium waardoor een stabiele axiale rotatie op zowel 33-1/3 en 45 als 78 toeren per minuut gewaarborgd is. Nieuw in dit wereldje? We leggen het uit. Een direct drive motor heeft als voordeel dat deze zeer geschikt is voor superstabiele draaisnelheden. Ook DJ’s zijn hier altijd op aangewezen gezien de snelle start en krachtige motor. Er zit geen snaar in de platenspeler waardoor deze minder onderhoud nodig heeft (snaren slijten). De motor kan wel ongewenste trillingen overbrengen op het draaiplateau, daarom is er gekozen voor een trilling dempend zwaar plateau zodat deze trillingen minimaal zijn (elke platenspeler geeft een percentage aan trillingen door).

 Toerental

Wat betreft platen kun je alle kanten op met deze platenspeler: 33 1/3, 45 en 78 toeren. De meeste mensen hebben vooral 33 1/3 toeren platen thuis liggen of terwijl LP’s (Long Play / langspeelplaat) gemaakt van vinyl. Op LP’s werd vroeger veelal klassieke muziek opgenomen en de speelduur moest hiervoor zo lang mogelijk worden (30 minuten).

Maar ook singles (45 toeren) zijn er nog volop te vinden. Deze zijn een stuk kleiner, soms met een groter gat in het midden. De snelheid van een single is hoger omdat de maximale duur van een populair nummer ongeveer 4 minuten was en dit paste goed op een single. Er zijn ook maxisingles die het formaat van een LP hebben maar wel op 45 toeren moeten worden afgespeeld, dit kun je vinden op het label.

De oudste grammofoonplaten hebben een diameter van 30 cm (12″), 25 cm (10″) of 20 cm (8″) en worden afgespeeld op een toerental van 75 tot 82 per minuut. Later werd dit gestandaardiseerd op 78 toeren. De meeste zijn gemaakt van schellak. De 78-toerenplaat bleef tot het einde van de jaren vijftig in productie en in sommige landen, met name in Afrika en India tot diep in de jaren zestig. Om 78 toeren platen af te spelen heb je een andere naald, zoals deze, nodig. Uiteraard bij ons verkrijgbaar.

Wil je meer weten over de diverse snelheden, beginnend ten tijde van Edison? Onze collega Theo Wubbolts legt het hier haarfijn uit.

 Platenspeler-arm

Naast de aandrijving is het belangrijk om te kijken welke arm een platenspeler heeft. Dit kan onder andere een rechte arm, een J-vorm of een S-vorm zijn. De ATLP140XP is uitgerust met een S-vormige arm. Zoals je ook leest op pagina 21 van Gepiel met Vinyl zorgen de S en J armen ervoor dat trillingen minder makkelijk door de arm getransporteerd worden. Daardoor hebben deze armen een lagere resonantiefrequentie en kunnen er ook elementen gemonteerd worden met een hogere gevoeligheid. Dit resulteert in meer diepte. Uiteraard is deze S-arm in hoogte verstelbaar en kan de naalddruk en dynamische dwarskrachtcompensatie zeer precies worden ingesteld.

Element

Audio-Technica is al meer dan 50 jaar een vooraanstaande producent van elementen voor platenspelers. Dat komt ook tot uitdrukking in het duurzame AT-XP3 met ingelijmde 0,6 mil conische naald waarmee de AT-LP140XP standaard wordt geleverd. Deze is voorgemonteerd op een universele 1/2-inch headshell AT-HS6. Zoals we beschrijven in Gepiel met Vinyl is de conische naald de goedkoopste naald in de lijn, echter heeft deze ook voordelen. Conisch betekent dat de naald geslepen is in een potloodpunt, een elliptische naald is puntiger geslepen en bevindt zich dieper in de groef van de plaat. Elliptische naalden hebben daardoor minder contactoppervlak met de zijwand zodat ze hogere frequenties kunnen weergeven. Ze bewegen namelijk makkelijker door “korte” bochten. Echter zal een elliptische naald bij een gelijke naalddruk meer kracht uitoefenen op de zijkanten van de groef (minder contactoppervlak = méér druk per oppervlakte-eenheid). Dit kan de groef beschadigen, zodat cellen met een elliptische naald dikwijls minder naalddruk of “tracking force” hebben dan cellen met een conische naald.

Upgrade

De Ortofon OM5E (75 euro) heeft een verder reikend frequentie bereik (tot 25kHz in plaats van 18kHz voor de AT-XP3) waardoor hoge tonen beter hoorbaar zijn. Ook zorgt de elliptische naald dat er meer details hoorbaar zijn.

De Ortofon 2M Blue (230 euro) is een fantastische allrounder die aanmerkelijk mooier klinkt dan de OM5E frequentiebereik loopt weliswaar iets minder ver door dan bij de OM5E maar is wel vlakker waardoor het hoog ‘schoner’ klinkt.

De Goldring 1006 kost 129 euro. Dit is een echte ‘herrieschopper’ die het levendige karakter van de AT-XP3 combineert met de hifi sound van de 2M blue. Met 6.5mV uitgangsspanning kan je genieten van een uiterst levendige weergave.

Voor 259 euro heb je een ATVM540ML, dit is een Dual Moving Magnet-stereo-element met Microlinear-naald. De middelste schildplaat maakt de effectieve scheiding van linker- en rechterkanalen mogelijk, waardoor elektrische overspraak tot onder 40 dB. wordt onderdrukt.

Hoge naalddruk

Bij DJ’s is sowieso vaak een hoge naalddruk gewenst, omdat elk liedje manueel wordt gestart door een terugdraai techniek en je snel wilt kunnen starten en stoppen. Bij voorkeur wordt dan een conische naald gebruikt, met een hoge naalddruk tussen de 2 en 4.

Aansluiten

De platenspeler kan direct op een versterker met phono stage worden aangesloten. Op de versterker zie je dan een knopje met Phono of Disk. Als je versterker deze knop niet heeft dan kun je hem aansluiten op een Line Level (zoals Aux, Line in, Tape in, CD of Tuner) Hiervoor hebben we diverse Phono voorversterkers beschikbaar, vanaf 35 euro.

Interlink

De interlink (kabel van de versterker naar de platenspeler) wordt uiteraard bijgeleverd, wat fijn is is dat deze niet vast zit aan de platenspeler. Dit heeft als groot voordeel dat je een kwalitatief betere kabel kunt inpluggen. Hiervoor hebben wij op maat gemaakte Van Damme kabels voor zeer redelijk prijzen (alle lengtes beschikbaar, 1 meter voor 40 euro).

DJ, beginnend of professioneel

Ben je een professionele of beginnend DJ, dan vind je deze eigenschappen vast zeer interessant: de draaitafel heeft een start-stop-knop, kan voor- en achteruit afspelen en heeft een uiterst nauwkeurige kwartsgestuurde pitchlock en pitchregelaar met een instelbare pitchrange van +/-8 %, +/-16 % en +/-24%. Daarnaast heeft hij een stroboscopisch draaiplateau met een snelheidsindicator, een uitschuifbaar zoeklicht voor de naald en een afneembare stofkap met scharnierbevestiging.