Audio-Technica LP140XP

€ 499.- met 2 jaar garantie

Soort 3 snelheden, volledig handmatig
Motor DC-motor met hoog koppel
Aandrijfmethode Directe aandrijving
Snelheden 33-1/3, 45 en 78 toeren
Draaischijf Gegoten aluminium
Aanloopmoment 2,2 kgf-cm
Wow en flutter < 0,2 % WRMS (33 RPM)
Signaal-ruisverhouding > 50 dB
Uitgangsniveau 5,5 mV nominaal bij 1 kHz, 5 cm/sec
Voedingsvereisten 115/230 V AC, 60/50 Hz
Gewicht 10,0 kg
Pitchvariatie +/-8 %, +/-16 % of +/-24 %

Een auto aantrappen zoals de Flintstones gaat ons te ver, maar af en toe willen we dat ‘oldskool gevoel’ terug. Dat kan! Of u nu een vinyl collector bent die opzoek is naar een stoere, moderne platenspeler of een DJ in spe die wil kunnen mixen en ‘draaien’, de AT-LP140XP is voor u de juiste keuze. De manuele bediening staat garant voor het  gevoel wat u terug in de tijd laat gaan terwijl de hoogwaardige kwaliteit het uiterste uit uw vinyl haalt. 

flintstones car

Deze direct aangedreven motor heeft een hoog koppel en een resonantie- en trilling dempend draaiplateau van genoten aluminium waardoor een stabiele axiale rotatie op zowel 33-1/3 en 45 als 78 toeren per minuut gewaarborgd is.

Een direct drive motor heeft als voordeel dat deze zeer geschikt is voor super stabiele draaisnelheden. Ook DJ’s zijn hier altijd op aangewezen gezien de snelle start en krachtige motor. Er zit geen snaar in de platenspeler waardoor deze minder onderhoud nodig heeft (snaren slijten). De motor kan wel ongewenste trillingen overbrengen op het draaiplateau, daarom is er gekozen voor een trilling dempend zwaar plateau zodat deze trillingen minimaal zijn (elke platenspeler geeft iets van trillingen door).

Voorbeeld van een direct drive motor, afkomstig uit de legendarische SL-1200mkII

Voorbeeld van een direct drive motor, afkomstig uit de legendarische SL-1200mkII

Een direct drive motor heeft als voordeel dat dat motor direct gekoppeld is met het plateau waardoor slip geen kans krijgt en het plateau van de draaitafel bovendien supersnel op snelheid is. De quartz motor regeling controleert en corrigeert de snelheid zodat het plateau altijd het juiste toerental heeft.

De speciale ophanging van de motor en het zware plateau minimaliseren de overdracht van trillingen van de motor naar de arm voor een zo zuiver mogelijk geluid. 

 Diverse soorten platen

Wat betreft platen kun je alle kanten op met deze platenspeler: 33 1/3, 45 en 78 toeren. De meeste mensen hebben vooral 33 1/3 toeren platen thuis liggen ofterwijl LP’s (Long Play / langspeelplaat) gemaakt van vinyl. Op LP’s werd vroeger veelal klassieke muziek opgenomen en de speelduur moest hiervoor zo lang mogelijk zijn (30 minuten).

rendered 23 890x400 1

Ook singles (45 toeren) zijn er nog volop te vinden. Deze zijn een stuk kleiner, soms met een groter gat in het midden. De snelheid van een single is hoger omdat de maximale duur van een populair nummer ongeveer 4 minuten was en dit paste goed op een single. Er zijn ook maxisingles die het formaat van een LP hebben maar wel op 45 toeren moeten worden afgespeeld, dit kun je vinden op het label.

singles

78 rpm

Uniek aan de AT-LP140XP is het feit dat deze draaitafel naast 33 ⅓ toeren Long Play en 45 toeren (maxi) singles ook oude 78 toeren platen kan afspelen. Leuk om op een thema feestje de sfeer van obscure jaren 30 dansfeestjes te laten horen of om oma haar platenkoffer te digitaliseren. 

HMV

Deze oude grammofoonplaten hebben een diameter van 30 cm (12″), 25 cm (10″) of 20 cm (8″) en worden afgespeeld op een toerental van 75 tot 82 per minuut. Later werd dit gestandaardiseerd op 78 toeren. De meeste zijn gemaakt van schellak. De 78-toerenplaat bleef tot het einde van de jaren vijftig in productie en in sommige landen, met name in Afrika en India tot diep in de jaren zestig. Om 78 toeren platen af te spelen heb je een andere naald nodig, deze zijn bij ons te koop. 

Wil je meer weten over de diverse snelheden, beginnende ten tijde van Edison? Onze collega Theo Wubbolts legt het hier haarfijn uit.

S-arm

Naast de aandrijving is het belangrijk om te kijken welke arm een platenspeler heeft. Dit kan onder andere een rechte arm, een J-vorm of een S-vorm zijn. Zoals je ook leest op pagina 21 van Gepiel met Vinyl zorgen de S en J armen ervoor dat trillingen minder makkelijk door de arm getransporteerd worden.

Ook bij de AT-LP140XP is er veel aandacht besteed aan de arm. De S shape arm minimaliseert de fouthoek die de naald maakt bij het afspelen van de plaat en reduceert bovendien de overdracht van van trillingen. De veelzijdigheid van de arm maakt dat een scala aan elementen kan worden gemonteerd worden op deze arm waardoor voor ieder zijn of haar budget en behoefte een passend element gevonden kan worden. 

Audio-Technica LP140XP

Audio-Technica LP140XP

Audio-Technica heeft bijna 60 jaar ervaring met het ontwikkelen en produceren van pickup elementen. Het is dan ook geen verrassing dat Audio-Technica de AT-LP140XP levert met een element uit eigen stal.

Het AT-XP3 element wat standaard bij de AT-LP140XP wordt geleverd is voorzien van een 0.6 mil conische naald en kan zonder problemen overweg met een naalddruk tot 4 gram. De cantilever van dit element is bovendien zo sterk dat backtracking en scratching tot de mogelijkheden behoren. Maar dit “DJ” element is meer dan alleen maar een “krachtpatser”. Conische naalden zijn ideaal voor het afspelen van platen die al een zwaar leven achter de rug hebben. Conisch betekent dat de naald geslepen is in een potloodpunt, een elliptische naald is puntiger geslepen en bevindt zich dieper in de groef van de plaat. Elliptische naalden hebben daardoor minder contactoppervlak met de zijwand zodat ze hogere frequenties kunnen weergeven. Ze bewegen daarom makkelijker door “korte” bochten. De conische vorm maskeert veel kleine beschadigingen van oude platen waardoor het toch mogelijk is om deze platen te beluisteren. 

AT-XP3

AT-XP3

De dual moving magnet constructie van de AT-XP3 zorgt voor een royale afgifte spanning van maar liefst 5.5mV. Deze bovengemiddeld hoge waarde zorgt ervoor dat uw muziek extra krachtig klinkt.

De diamant naald gaat bij normaal gebruik zo’n 500..1000 uur mee. Daarna kan deze eenvoudig zelf vervangen worden door een nieuwe naald. Het is mogelijk om het element door middel van een nieuwe naald te upgraden van AT-XP3 naar de AT-XP5 (elliptische naald) of de AT-XP7 (elliptische naald en aluminum cantilever) 

Is je vinyl collectie in top conditie en wil je alle nuances uit je plaat horen dan kunnen we de AT-LP140XP ‘upgraden’ met een ander element met een elliptische naald. Onze favorieten: 

  1. Ortofon OM5E. Dit element is echt een ‘allrounder’ die overweg kan met een breed scala van muziekgenres. Ons meest geïnstalleerde element. 
  2. Ortofon 2M Blue. Echt een grote stap beter dan de OM5E is de 2M Blue. De Blue laat meer muziek horen, details worden hoorbaarder en het stereobeeld wat dit element laat horen kent breedte en diepte. 
  3. Audio-Technica AT-VM540ML. De microlijn naald van de AT-VM540ML tast de groef nog dieper en nog preciezer af dan de conische naald van AT-XP3 of de elliptische naald van de OM5E en 2M Blue. Meer detail, nog betere plaatsing en nog minder vervorming maken dit element de ultieme metgezel voor de AT-LP140XP.

Aansluiten

De platenspeler kan direct op een versterker met ingebouwde phono voorversterker worden aangesloten. Versterkers met een ingebouwde phono voorversterker herken je aan een knopje met Phono of Disc. Mocht je versterker geen phono ingang hebben dan kunnen we voor 179,- een externe phono voorversterker leveren die tussen de AT-LP140XP en de versterker aangesloten dient te worden. De uitgang van deze externe phono voorversterker kan op elke lijningang aangesloten worden, zoals Aux, Tape of Line In.

Cambridge Alva Solo Vintage Audio Repair

Cambridge Alva Solo Vintage Audio Repair

Een ketting is zo sterk als haar zwakste schakel. In het geval van de AT-LP140XP is dat de afneembare signaalkabel. Wanneer de standaard meegeleverde audiokabel vervangen wordt door een door ons ‘in huis geproduceerde’ van Damme interlink met externe aardedraad zal brom geen kans meer krijgen en wordt u getrakteerd op hoorbaar meer micro informatie en details. 

Alle lengtes beschikbaar, 1 meter voor 40 euro

Alle lengtes beschikbaar, 1 meter voor 40 euro

DJ

Ben je een professionele of beginnend DJ, dan vind je deze eigenschappen vast zeer interessant: de draaitafel heeft een start-stop-knop, kan voor- en achteruit afspelen en heeft een uiterst nauwkeurige kwartsgestuurde pitchlock en pitchregelaar met een instelbare pitchrange van +/-8 %, +/-16 % en +/-24%. Daarnaast heeft hij een stroboscopisch draaiplateau met een snelheidsindicator, een uitschuifbaar zoeklicht voor de naald en een afneembare stofkap met scharnierbevestiging.