Falcon Acoustics LS 3/5a Luidspreker

Prijzen per paar inclusief btw:

 • European Cherry € 3.099,50
 • European Walnut € 3.099,50
 • Black Ash € 3.099,50
 • Rosewood (Santos) € 3.299,50
 • European Yew € 3.299,50
 • Butt Burr Walnut € 3.299,50
 • Kleur European Cherry, European Walnut, Burr Burr Walnut, European Yew, Rosewood (Santos), Black Ash
 • Frequentierespons 70Hz – 20kHz ± 3dB
 • Impedantie 15 ohm
 • Systeem type Two-way infinite baffle (sealed box)
 • Rendement 83dB for 2.83V © 1m
 • Omvang 305mm (H) x 190mm (W) x 165mm (D)
 • Gewicht 5.35 kgs each

Falcon Acoustics LS 3/5a Luidspreker

Geschiedenis

De LS3/5a weergever is een van de meest iconische luidsprekers aller tijden. De mini luidspreker is ontwikkeld door de BBC als nearfield monitor voor kleine setups, bijvoorbeeld in een mobiele opnamestudio, die zich vaak in een kleine bus bevond. Het R&D team van de BBC heeft het ontwerp gemaakt en de productie onder licentie bij verschillende speaker fabrikanten ondergebracht die de mogelijkheid kregen om de weergevers ook via commerciële kanalen aan particulieren te verkopen. Zo zijn de LS3/5a onder andere geproduceerd door Rogers, Spendor, Audiomaster, Goodmans, KEF, Chartwell en Harbeth

Het strak omschreven ontwerp is gebaseerd op de KEF T27 tweeter en B110 woofer en moest voorafgaande aan de productie gekeurd worden door de BBC. Ondanks dat heeft elk merk en zelfs elke serie een eigen, unieke signature terwijl de bejubelde LS3/5a sound altijd overeind blijft staan.

Het eerste paartje zag het levenslicht in 1975 en tot 2003 bleef de legende in productie, zij het met een aangepast scheidingsfilter (11 Ohm in plaats van 15 Ohm). Uiteindelijk is de productie tot een einde gekomen omdat KEF de T27 en B110 drivers uit productie had genomen. 

Wat daarna gebeurde laat zich raden, de vraag nam jaar na jaar toe terwijl het aanbod afnam, waardoor de prijzen voor een gebruikt paartje enorm toe zijn genomen.

Veel fabrikanten hebben getracht met andere drivers en een andere kastconstructie een vergelijkbaar goede weergever te maken. Denk aan de Linn Tukan, de KEF 101 (met dezelfde drivers), de Spendor SA1 en de Goldnote A3xo. Stuk voor stuk juweeltjes, maar geen van allen laat het midden zo horen en tekent net zo gedetailleerd de muziek in je kamer als een paartje echte LS3/5a’s.

Reïncarnatie

Voor muziekliefhebbers is er nu goed nieuws, Falcon Acoustic is er in geslaagd om de LS3/5a weer in productie te nemen. Falcon oprichter Malcolm Jones was eerder in zijn carrière niet alleen de designer van de T27 en de B110, hij is ook zijdelings betrokken geweest bij de BBC ontwikkeling van de LS3/5a. Met toestemming van KEF is de tooling van de T27 en de B110 volgens het exacte ontwerp nagemaakt, waardoor deze drivers weer in productie konden worden genomen.

Above and beyond

Malcolm Jones en Jerry Bloomfield, de mannen achter de heruitgave van Falcon Acoustic zijn above and beyond gegaan in het exact namaken van de LS3/5a. Zo zijn het soort hout, het dempingsmateriaal en de elektronische onderdelen van de originele LS3/5a nauwkeurig onderzocht, waarna exact dezelfde onderdelen gezocht zijn. Zelfs het stiksel van het grilletje en het blik materiaal van de 3 transformatoren in het scheidingsfilter is 100% hetzelfde als dat van de originele LS3/5a. 

Exacte replica

In een uitgebreide shoot-out waarmee de LS3/5a van Falcon door ons vergeleken is met de Rogers LS3/5a in 15 Ohm uitvoering is dan ook geen verschil hoorbaar. De nieuwe versie klinkt exact hetzelfde en dat is een groot compliment voor de makers. Men is er in geslaagd de unieke sound van scratch af aan opnieuw tot leven te brengen, zodat een nieuwe generatie muziekliefhebbers kan genieten van de levendigheid, het open midden en de perfecte plaatsing zoals alleen een LS3/5a die kan laten horen.

Quad

De LS3/5a laat zich matchen met een breed scala aan versterkers, maar is van oudsher heel veel samen gebruikt in combinatie met de Quad 303, het andere werkpaard van de BBC. Onze tot nieuwstaat gerestaureerde Quad 33 – 303 setjes (linkje invoegen) zijn dan ook een muzikale match met de LS3/5a. In onze luisterruimte nemen we u graag mee op muzieksafari tijdens een uitgebreide demonstratie van onze favoriete setup. 

Uitvoering

Falcon Acoustic geeft de LS3/5a uit in verschillende soorten houtfineer. Informeer naar de mogelijkheden en beschikbaarheid. Prijs vanaf 3099,50 per paar, inclusief BTW.