Floating Cameleon III Princess Luidsprekers

VERKOCHT 

 • Gevoeligheid 91 dB op 2,83 V, 1 meter
 • Impedantie 4 ohm
 • Frequentiegebied 40-20000 hertz binnen 3 dB
 • Te belasten tot 160 watt
 • Max. geluidsdruk 108 dB
 • Filter hardwired
 • Tweeter ‘Floating’ soft dome
 • Woofers Alu. conus met phase plug
 • Overgangsfrequenties 300 hertz en 3200 hertz
 • Gewicht 11 kg.
 • Afmetingen 90 . 23 . 20 cm (h . b . d)
 • Kleur kast Zwart

Floating Cameleon III Princess

Design en geluid in harmonie: The Floating Cameleon

Het uiterlijk van luidsprekers is de afgelopen 15 jaar enorm veranderd.  Begin  jaren 80 keek men in de luidspreker industrie nog helemaal niet naar het uiterlijk van luidsprekers.  De meeste luidsprekers stonden in die tijd op een standaard en waren veel breder en dieper dan de huidige luidsprekers.    Het voordeel van die vorm was dat er kastinhoud voldoende was zodat er een diepe klank kan worden geproduceerd.

Tegen het einde van de jaren 80 begon de consument zich meer te interesseren voor het uiterlijk van luidsprekers.  Het notenhouten fineer van de luidsprekers moest bijna volledig wijken voor de zwarte houtstructuur en ook de vorm van de luidspreker wijzigde. In deze periode werden namelijk hoofdzakelijk zuiltjes verkocht. In het midden van de jaren 90 trad er opnieuw een verandering op, namelijk de individualisatie. Voorheen kon een fabrikant het zich permitteren een luidspreker alleen in het zwart te leveren.  Nu eist de consument als het ware dat een luidspreker in 328 verschillende RAL-kleuren leverbaar is en alsof dat nog niet genoeg is moet de luidspreker ook nog eens leverbaar zijn in een tiental hout uitvoeringen. Ook het uiterlijk van de luidspreker moest drastisch veranderen. Het toch wat lompe zuiltje moest een behoorlijke afslankingskuur ondergaan en moest er bovendien veel aparte uit gaan zien.

België

Een merk dat op dit gebied hoge ogen gooit is Floating.   Met de Floating Cameleon III Princess hoopt Floating in de sub 1.000 Euro prijsklasse een stevige voet aan de grond Floating Cameleon III Princess te krijgen.  En als deze luidspreker net zo goed klinkt als hij eruit ziet,  dan lijkt mij dit niet zo’n enorm probleem.   De Floating luidsprekers zijn ontsproten aan het brein van Ivan Schellekens.   Een Belg die in de jaren tachtig de hele audio wereld verbaasde met de c-vormige Synthese transmission line luidsprekers.  Hoewel de Floating Luidsprekers er wat conventioneler uitzien dan de – overigens nog steeds leverbare- Synthese luidsprekers, zijn de Floatings in technisch opzicht wel degelijk apart.

Drijvende tweeter

De Floatings bezitten namelijk een ‘floating’ (drijvende) tweeter, die voor een perfecte ontkoppeling van de tweeter t.o.v. de kast zorgt, zodat de kast resonanties de kwetsbare hoge tonen van de tweeter niet verstoren.

Nu we het toch over de betekenis van de namen hebben: de naam Floating Cameleon Princess III dankt deze Floating aan zijn makkelijke aanpasbaarheid aan het interieur.  Wisselt u van meubilair of bent u uitgekeken op de huidige kleur van de speaker, dan bestelt u gewoon een nieuw front in een andere kleur bij uw dealer.   Zeker omdat het front breder is als de luidspreker geeft een wisseling van het front een dermate grote esthetische verandering dat ik de toekomstige bezitter eigenlijk wil adviseren om direct bij aankoop een extra front mee te bestellen.

Aluminium

Over de woofers van deze Floating Cameleon Princess III valt ook het een en ander te vertellen.  De 14 cm metende woofers hebben een hele lichte en stijve aluminium conus die in het midden is voorzien van een phase plug.  Deze phase plug is een kegelvormige uitstulping in het midden van de conus, die onder andere zorgt voor een extra hitte-afvoer van de spreekspoel.

De onderste woofer loopt tot een 300 Hertz terwijl de bovenste woofer tot zo’n 3.200 Hertz z’n werk doet, alwaar de ‘floating’ soft dome tweeter door middel van een serieel 12 dB filter overneemt.  Achter op de kast bevindt zich onderaan een bass reflex poort, die in verbinding staat met de woofer die tot 3.200 Hertz doorloopt.

De luidspreker bezit in plaats van de veel gebruikte elektrische fase correctie methode, de ooit door Elipson uitgevonden methode, waardoor er op eenvoudige manier wordt gezorgd dat de tweeter ten opzichte van de woofers naar achteren wordt geplaatst, zodat de zich snel verplaatsende hoge tonen toch op dezelfde momenten bij de luisteraar aankomen als de lage tonen.  Bij de Floating Cameleon III Princess is dit gedaan door de luidspreker naar boven toe taps toe te laten lopen: onderaan is de luidspreker 20 centimeter diep, terwijl de luidspreker bovenaan een diepte van slechts 8 centimeter heeft.

Voetproblemen

De metalen voet onder de Floating Cameleon III Princess is een verhaal op zich.  Natuurlijk wil je als moderne luidsprekerfabrikant het CE-plaatje (Europees keurmerk) op je luidspreker hebben.  Eén van de testen die een luidspreker dan moet ondergaan is de opstelling op een 10° hellend draaiend plateau…   En laat de Floating Cameleon III Princess door z’n slanke figuur nou net niet door deze test komen. Gelukkig was een oplossing snel gevonden.  Door montage van een stevige metalen plaat onder de Floating Cameleon III Princess staat deze nu superstevig en zullen militante kleuters nu andere objecten moeten zoeken om hun aanslagen op te plegen.

Luisteren

Een goede plaatsing is voor de Floating Cameleon III Princess belangrijker dan bij vele andere speakers.  De luidspreker moet, vermoedelijk door het dempingsmateriaal op de tweeter, zeer precies op de luisteraar worden gericht.

Voor het laag is de positie t.o.v. de achterwand zeer belangrijk.  Door de achterop de kast geplaatste bass reflex opening klinkt de luidspreker, als deze te dicht op de wand staat, ietwat dreunerig, terwijl de luidspreker ‘iel’ klinkt als hij te ver van de wand staat.

Na enig experimenteren met de opstelling is echter snel de juiste plek gevonden en kan de Floating Cameleon III Princess laten horen waartoe het in staat is.

Voor het beluisteren van de set werd gebruik gemaakt van een Nad 116 voorversterker, een 208 eindversterker en een 514 Cd-speler.  Als basis cd’s voor de luistersessie heb ik ‘Shadows of the Moon’ van Blackmore’s Night, ‘Secret Samadhi’ van Live en ‘Signalen’ van Herman van Veen gebruikt.

Wat bij het beluisteren van de Floating Cameleon III Princess het eerst opvalt, is het kenmerk van elke Floating.

Het hoog is lekker los, gedetailleerd en zeer precies geplaatst.  Bij hogere geluidsniveaus, waar andere speakers snel versmeren of hard gaan klinken, doet de Floating Cameleon III Princess alsof er niets aan de hand is en speelt nog net zo open en exact als op een rustig geluidsniveau.  De cd van Herman van Veen laat horen dat het middengebied van de luidspreker ook prima in orde is.  Zijn wel zeer gearticuleerde stem staat zeer stabiel in de ruimte en heeft zowel qua diepte als qua breedte correcte proporties.  Het laag op Rattlesnake van Live is goed voelbaar en blijft ook bij hoge geluidsniveaus goed gecontroleerd klinken.

Conclusie

De Floating Cameleon III Princess heeft een goed gebalanceerd geluidsbeeld waarbij vooral het hoog lof verdient.  Tonaal heb ik geen enkele tekortkoming kunnen vinden, zij het dat de opstelling van de luidsprekers meer aandacht nodig heeft dan andere luidsprekers uit dezelfde prijsklasse.

De Floating Cameleon III Princess laat zien dat we onze vooroordelen over onze zuiderburen nu maar eens snel moeten laten varen.  De Floating Cameleon III Princess laat zien dat het heel goed mogelijk is om uit een relatief kleine kast een grootst en krachtig geluid te toveren.  Floating gebruikt hiervoor de modernste componenten en technieken zonder op andere punten steken te laten vallen.   De afwerking is namelijk zeer professioneel en het uiterlijk is mijn inziens trendsettend mooi en origineel.