Luxman LV-105u Versterker

VERKOCHT

  • Power output: 70 watts per channel into 8Ω (stereo)
  • Frequency response: 10Hz to 100kHz
  • Total harmonic distortion: 0.25%
  • Input sensitivity: 0.125mV (MC), 2.5mV (MM), 150mV (line)
  • Signal to noise ratio: 70dB (MC), 90dB (MM), 110dB (line)
  • Semiconductors: 3 x IC, 39 x transistors, 10 x FET, 12 x zener diodes, 32 x diodes, 2 x vacuum tubes
  • Dimensions: 438 x 148 x 353mm
  • Weight: 10.2kg

Luxman LV-105u Versterker

Luxman versterkers zijn vrijwel zonder uitzondering juweeltjes. Ze klinken niet alleen fantastisch, ze zijn ook nog eens mooi gebouwd. Duurzaamheid is anno 2022 een modewoord, het is al decennia lang de modus operandi van dit fantastische Japanse merk.

Net als Sansui heeft ook Luxman haar roots in buizenversterkers. In 1986, toen de halfgeleider de transistor allang had verdrongen, kwam Luxman met de LV-105u waar, tot ieders verbazing, buizen in zaten.

Was dit wel zo’n goede keuze? Gaan die buizen wel lang mee? Moet ik niet om de paar jaar een setje nieuwe buizen? Allemaal vragen waar potentiële kopers mee worstelden. Erg veel verkocht zijn ze daarom niet, helaas. Vandaag de dag zijn ze zelfs redelijk zeldzaam. Luxman heeft dit model 100% ontwikkeld met maar één doel voor ogen, zo fijn mogelijk klinken. Dat klinkt logischer dan dat het anno 1986 was, dit was de tijd van de cijfertjes. veel (Japanse) fabrikanten ontwierpen hun audio apparatuur met behulp van een Audio Precision System One en optimaliseerde op zo’n laag mogelijke vervorming en zo groot mogelijke bandbreedte. Deze Luxman voerde een andere koers, hier waren het de gouden oortjes van de Lux cooperation die de koers voor het ontwerp uit hebben gezet en dat kun je er aan horen.

De buizen dienen als drivers en sturen een setje MOSFET’s in de eindtrap aan, wat resulteert in een haast betoverende klank.

In onze werkplaats hebben we alle verouderde onderdelen zoals elco’s en enkele weerstanden vervangen. En de buizen? Die hebben we gecontroleerd op onze buizentester. De General Electric 6CG7A buisjes komen met vlag en wimpel uit de test en kunnen er vermoedelijke nog eens 40 jaar tegenaan!