Paragon Model 10 (voor)versterker

VERKOCHT

Vanwege de kleine oplage en zeldzaamheid zijn er geen technische gegevens te vinden over dit model. 

Paragon Model 10 (voor)versterker

Paragon Audio is een naam die niet zo heel veel mensen iets zal zeggen. Het woord paragon suggereert dat het apparaat in kwestie een hoge mate van perfectie levert, immers Paragon betekent volgens de Cambridge Dictionary “a person or thing regarded as a perfect example of a particular quality.” Dat is nogal een belofte. Paragon Audio was een klein bedrijfje in Amerika wat voor- en eindversterkers produceerde. De Model 10 preamplifier werd geïntroduceerd in 1970 en beschikt over niet minder dan acht 6072 voorbuisjes. Een opmerkelijke keuze want tussen 1965 en 1970 stapte vrijwel alle audio brands over op de veel innovatievere transistor technologie. 
 
Toch waren er anno 1970 al volop audiofielen die hun Dynaco PAS3 koesterde en beweerden dat een Marantz 7C muziek smeuïger en levendiger wist weer te geven dan de technisch verder geperfectioneerde Marantz 7T en een Mcintosh C22 verkozen boven de volledig getransistoriseerde C28
 

Paragon Audio features

Daarom is het uitzonderlijk dat het debuut product van Paragon Audio in 1970 een buizenversterker was. Bij het ontwerp is goed gekeken en geluisterd naar bovengenoemde klassiekers. De phonostage van de Model 10 is on par met die van een 7C of C22, en beschikt over een vergelijkbaar design. Daarnaast heeft de Paragon Model 10 een aantal unieke features. Zo beschikt deze voorversterker over maar liefst twee volume regelaars: een aan de input kant en een aan de output kant. Daarmee is het mogelijk om het ingangssignaal harder of zachter het buizencircuit ‘in te sturen’ waardoor de buis in het optimale werkgebied bedreven kan worden, of net daarboven, voor de geliefde tube saturation sound. De volumeregelaar aan de output van het circuit maakt het dan vervolgens mogelijk om volume dat naar de eindversterker gaat traploos te regelen.
 
Maar de dubbele volume regeling is niet de enige manier om de sound ‘in te kleuren’. De unieke spectral contour regeling is een regelbare loudness functie waarmee op lage volumes de lage en hoge frequenties extra versterkt kunnen worden, omdat ons gehoor bij zachte volumes veel minder gevoelig is voor hoge en lage tonen. 
 
Tot slot beschikt de Model 10 over een drievoudige toonregeling waarmee naast de hoge en lage tonen ook het middengebied in stapjes versterkt of verzwakt kunnen worden. In plaats van potmeters zijn in de toonregeling schakelaars toegepast voor een betere gelijkloop tussen de kanalen.

Vinyl liefhebbers

Het is natuurlijk leuk dat er veel bijzondere regelfuncties op de Model 10 zitten, in de praktijk zullen deze weinig gebruikt worden en zal vooral de natuurlijke onvermoeide klank van de Model 10 gewaardeerd worden. Zeker vinyl liefhebbers zullen in hun nopjes zijn met deze unieke preamplifier.
 
Wat de Model 10 vrijwel uniek maakt is het feit dat er maar vijftig van deze voorsterkers gemaakt zijn, en daarbij zijn de meeste gemaakt zijn voor de lokale Amerikaanse markt – en werken dus op 110V. Deze Model 10 werkt op 230V en is in het verleden vakkundig gerestaureerd met authentieke onderdelen waardoor de unieke sound behouden is gebleven. Ook zijn de acht 6072 buizen hele mooie gray plate RCA exemplaren die uitstekend testen en nog jaren meekunnen.
 
De Model 10 is volledig hard wired en alle vijftig exemplaren zijn met de hand gebouwd. De opvolger, de Model 12, is in een grotere oplage geleverd en is gebouwd op een printplaat.
 
Uiteraard bent u van harte welkom om deze zeldzame collectable uitgebreid te komen beluisteren in onze winkel in combinatie met uw eigen (buizen) eindversterker of bijvoorbeeld in combinatie met een Quad 303. We zullen de voorversterker voor aflevering nog een uitgebreide servicebeurt geven.