Perpetuum Ebner PE 800

VERKOCHT

Recensie Abbe de Groot
Analoog is springlevend! Voor veel mensen is de platenspeler niet langer een nostalgisch stukje techniek van drie generaties terug maar de primaire audiobron in de hifi installatie. Wereldwijd worden weer miljoenen platen geperst en vrijwel elk album dat uitkomt is ook op vinyl verkrijgbaar. Vintage Audio Repair houdt zich bezig met het restaureren en tunen van vintage draaitafels maar we zijn ook dealer van een aantal mooie platenspeler-merken. Sinds december 2018 mogen we ons vol trots officieel Perpetuum Ebner dealer noemen. Perpetuum Ebner is een bekend merk met een historie die teruggaat tot aan 1911. Sinds 2015 wordt onder deze merknaam weer prachtige platenspelers vervaardigd in het Zwarte Woud van Duitsland. De eerste modellen waren voor veel muziekliefhebbers onbereikbaar duur. Met de PE 800 is daar verandering in gekomen. De PE 800 is het instapmodel en is leverbaar voor een adviesprijs van 999,-. Voor de kwaliteit van het geleverde product is dit een heel schappelijke prijs. Het is in positieve zin duidelijk te zien dat de PE 800 een afgeleide is van zijn kostbaardere broers. Met minimale aanpassingen is het Perpetuum Ebner gelukt de PE 800 een stuk betaalbaarder te maken zonder op kwaliteit in te leveren.

Uitpakken en eerste indruk.
De PE 800 staat sinds een week in mijn woonkamer opgesteld en wordt dagelijks gebruikt om platen op te draaien. Wat bij het uitpakken meteen opviel is de degelijkheid van het product. Het plateau is met 2,5 kilo echt een stuk zwaarder dan concurrerende platenspelers. Aan de onderkant van het plateau zit bovendien een dempende rubber ring die eventuele trillingen in het plateau dempt waardoor deze de weergave niet verstoren. De motor hangt door middel van rubbers in het houten chassis. Het lager maakt een prima indruk. Ik was buitengewoon onder de indruk van de arm. Deze ziet er zeer verzorgd uit: de armbuis is van aluminium gemaakt, wat een lage eigen massa combineert met een hoge stijfheid. De cardanische lagers staan garant voor een wrijvingsloze en spelingsloze beweging van de arm in zowel horizontale als verticale richting. Deze arm is niet ingekocht bij een van de grote arm productenten (Jelco, SME, Pro-Ject) maar in house ontwikkeld en gemaakt. Respect! Ook de basis en de armlift zijn van hoogwaardig aluminium gemaakt, wat het een genoegen maakt om de arm te bedienen. Een afneembare headshell ontbreekt. Aan het uiteinde van de arm zit een verschuifbaar montagesteuntje waar het element in gemonteerd zit. De armbedrading wordt direct op het element aangesloten, waardoor het kleine signaal van het element een aantal contactovergangen minder heeft. Een uitstekende keuze wat mij betreft. De meeste gebruikers zullen toch niet zo snel een element wisselen en het meegeleverde Ortofon 2M Red element is van uitstekende kwaliteit. Ook kan deze door de gebruiker gemakkelijk worden geüpgraded naar een 2M Blue door simpelweg het naaldje te vervangen.

Installeren.
Het element zit perfect gemonteerd in de arm. Dat komen we bij Vintage Audio Repair helaas regelmatig anders tegen. Elke platenspeler die we leveren lopen we daarom altijd na en stellen we voor gebruik perfect af zodat de naald perfect recht en met de juiste naalddruk de groef af kan tasten. Het contragewicht en het anti-skating gewichtje zijn apart verpakt en dienen voor gebruik gemonteerd te worden. De summiere duitstalige handleiding beschrijft dat het voor-gemonteerde Ortofon 2M Red element op 1,8 gram afgesteld moet worden en dat een naaldweger (verkrijgbaar bij de vakhandel en bij Vintage Audio Repair) nodig is voor het afregelen. De anti-skating afstelling is voor een gewone gebruiker ook niet helemaal duidelijk beschreven in de handleiding. Kortom, hier is wat ruimte voor verbetering maar we zullen de draaitafel perfect afstellen voordat deze wordt uitgeleverd zodat u hem meteen in gebruik kunt nemen. De bijgeleverde vilten mat en audiokabel zijn niet van hetzelfde niveau als de rest van de platenspeler en als u de PE 800 overweegt te kopen raden we aan om deze meteen te upgraden. De aansluitingen voor de audio kabel en de netvoeding zijn van uitstekende kwaliteit. De platenspeler wordt gevoed vanuit een externe netvoeding die een keurig verzorgde indruk maakt.

Luisteren
Ik heb de PE 800 in mijn woonkamer beluisterd op mijn vintage hifi set bestaande uit een gereviseerde Yamaha CA-1000 versterker en een stel gereviseerde pioneer HPM-100 speakers. Deze set geeft een heerlijk volle sound zonder wollig te klinken. De PE 800 liet tijdens het inspelen al meteen veel detaillering en nuancering horen. Dat beeld is blijven staan na het inspelen. De stereo afbeelding is zowel diep als breed te noemen. Pop lp’s zoals The Nightfly van Donald Fagen, A Moon Shaped Pool van Radiohead, Dire Straits van Dire Straits en Katy Lied van Steely Dan klinken beduidend levendiger dan ik gewend ben van de digitale dragers. Maar ook klassieke muziek komt uitstekend tot zijn recht op de PE 800. Klaviersonate nr 1 van Robert Schumann gespeeld door Elisabeth Leonskaja op Teldec digital (6.44089 Az) Symphonie nr 5 van Peter Tschaikowsky gespeeld door Gewandhausorchester Leipzig onder leiding van Kurt Mausur op Teldec dmm (243462-1 az) en Syphonie nr 4. van Gustav Mahler door het Concertgebouw Orkest onder leiding van Elly Ameling op Philips (6527 203) klinken levensecht.

Upgrades
Ondanks de uitstekende kwaliteit van de PE 800 zijn er een aantal voor de hand liggende en betaalbare upgrades die we graag onder de aandacht brengen. De meegeleverde vilten mat is van matige kwaliteit en de weergavekwaliteit van met name het laag neemt aanzienlijk toe wanneer deze mat vervangen wordt door een Tonar kurk / rubber mat. Deze mat garandeert een beter contact tussen de lp en het plateau en dempt bovendien trillingen van buitenaf aanzienlijk beter. Deze mat is leverbaar bij Vintage Audio Repair voor 24,95.- Een platenklem, bijvoorbeeld van Tonar, zorgt ervoor dat de plaat strak op de mat ligt waardoor eventuele (kleine) golven in de plaat worden geëgaliseerd tijdens het afspelen. Dit resulteert in minder variatie in de naalddruk, minder vervorming, minder slijtage van de naald en bovendien en strakker en dieper laag. Platenklemmen zorgen voor een hoge grip op de spindel-as waardoor ze zich tegen het platenlabel kunnen afzetten. Vlakke vinylschijven zijn meer toonzuiver en maken de trouwe aftaster niet zeeziek. Deze klem is leverbaar voor 69.- In de kleuren zwart, rood, groen, blauw en transparant. De meegeleverde audio kabel is van prima kwaliteit maar deze draaitafel verdient het om met een betere signaalkabel aangesloten te worden. De Melodika MDPH kabel met aardedraad is een hoogwaardige no nonsens kabel die geleverd wordt voor 49.95 met 5 jaar fabrieksgarantie.

Koopt u de Perpetuum Ebner PE 800 bij Vintage Audio Repair dan regelen we de arm niet alleen perfect voor u af maar leveren we de kurk / rubber mat, het afspeelgewicht en de Melodika MDPH kabel als een upgrade kit voor 100.- extra (33% korting!)

Verder leveren we daar bovendien gratis een tonar platenborstel, Nagaoka naaldreinigingsvloeistof en een Tonar natreinigingsset bij ter waarde van 61.90 zodat u helemaal klaar bent om (weer) het uiterste uit uw vinyl collectie te halen. De 2M Blue naald kunnen we voor een meerprijs van 150,- leveren. Met dit element kunt u nog meer definitie en diepte verwachten dan het toch al goede Ortofon 2M Red element al levert. De PE 800 kunnen we u uitgebreid laten horen in onze luisterruimte in Papendrecht op onze eigen Indigo True-Blue Box versterker en Guru Q10 speakers of natuurlijk uw eigen versterker / speakers.

VERKOCHT

20-05-2021

 • Handmatige draaitafel met riemaandrijving
 • Solide chassis uit twee delen met geverfd oppervlak
 • DC-motor van Europese productie
 • Snelheidsselectie (33/45) elektronisch schakelbaar
 • Acrylplateau gesatineerd met vilt, ABS subtabel
 • De voeten van het ontkoppelingsapparaat loskoppelen
 • Ontkoppelbare apparaatvoeten, in hoogte verstelbaar
 • 9 “zelfontwikkelde toonarm met cardanische bevestiging, anti-skating met draadgewicht, aluminium toonarmbuis (PE TOT 2017)
 • Pickup Moving Magnet (MM) Ortofon 2M Red
 • Afmetingen (breedte / diepte / hoogte): 470 x 340 x 173 mm (inclusief beschermhoes)
 • Gewicht ongeveer 7 kg
 • Beschikbare kleuren (Tellerboard): wit en zwart