Quad 50E

De Quad 50E is de opvolger van de Quad 50. Schema technisch zijn beide versterkers identiek. De 50E heeft echter een aantal extra mogelijkheden ten opzichte van de 50. Zo heeft de E een speciale plug waarmee verschillende speaker impedanties geselecteerd kunnen worden door middel van linkjes in de speaker connector. Ook is er een optie voor een gebalanceerde ingangstransformator. Tot slot is de ingangsgevoeligheid van de E instelbaar.

De 50 is zeer kort in productie geweest, opgevolgd door de veelzijdigere 50E en later een iets eenvoudigere variant, de 50D, waarbij minder verschillende speaker impedanties instelbaar zijn.

De Quad 50E is een echt werkpaard. Het apparaat werd in exact dezelfde behuizing geleverd als de Quad 303 maar is wezenlijk een ander apparaat. Allereerst is de Quad 303 een stereo versterker en de Quad 50E een mono versterker maar veel belangrijker nog, het ontwerp van de 303 is totaal anders dan het ontwerp van de 50E. Het ontwerp van de Quad 50E laat zich nog het beste met dat van een buizenversterker vergelijken. Het ontwerp ziet er anno 2014 heel erg raar uit maar als men bedenkt dat de versterker in 1965 ontworpen is dan is de keuze voor het ontwerp voor de hand liggend. In 1965 was transistortechniek nog maar net in opkomst. Net als in een buizenversterker bevindt zich in de 50E ook een uitgangstrafo. De voeding heeft net als vele buizenversterkers een smoorspoel, iets wat in transistorversterkers zeer ongebruikelijk is. De meeste 50E’s zijn toegepast als Public Address versterkers maar ook diverse omroepen hebben deze versterkers jarenlang gebruikt. Leuk detail, tot ver in de jaren negentig zijn duizenden 50E’s in Engeland ingezet door de spoorwegen om de omroepberichten op de perrons uit te versterken. Waar zouden ze gebleven zijn??

Van de set die hier gereviseerd is kwam een exemplaar bij het Nederlands Omroep Bedrijf (NOB) vandaan. Daar is het apparaat als niet altijd even liefdevol behandeld. Zo zijn er diverse extra connectoren op het front aangebracht en is de behuizing zwaar beschadigd en roestig.

De printplaat waar de elektronica zich op bevindt laat ook sterk te wensen over. Daarom heeft Vintage Audio Repair een geheel nieuwe printplaat naar het exact ontwerp van de 50E ontworpen en in een kleine oplage laten produceren. Hierdoor is het mogelijk om dit paar 50E’s tot nieuwstaat te restaureren en de ware potentie van de versterker naar boven te halen.

Dankzij de nieuwe printen en de opnieuw strak gemaakte en gespoten behuizing zijn deze bejaarde versterkers weer als nieuw. Ondanks het feit dat deze versterkers vooral voor Public Address doeleinden zijn ontworpen klinken ze in een HIFI setup heel erg mooi. Ten opzichte van de 303 laat de 50E een levendigere sound horen. De soundstage is bovendien dieper en breder. Het geluid is smeuïg en rijk van klank. Het is een genot om uren en uren naar deze set te luisteren.

Zie flyer op foto 2 voor diverse verkoop en revisie prijzen

15-05-2019

  • 2x50Watt RMS output power
  • Including the special 50E cables
  • PCB exchanged for a new example designed exclusively by Vintage Audio Repair