Quad FM1

De FM1 tuner was de eerste FM tuner die “The acoustical manufacturing company”, beter bekend als Acoustical op de markt heeft gebracht. Ten tijde van de introductie in 1955 was Acoustical de merknaam maar later werd deze merknaam omgedoopt naar het in de volksmond beter bekende QUAD. Op de eerste serie schaaltjes staat daarom Acoustical vermeld en op de meer recente exemplaren staat QUAD vermeld. De tuner is tot 1967 in productie geweest.

Daarna is exact hetzelfde ontwerp, met een eigen voeding en een ingebouwde MPX decoder in een nieuwe, bij de 33 – 303 serie passende behuizing onder de naam FM2 nog tot 1971 in productie gebleven. In 1971 was de ‘solid state’ FM3 uitontwikkeld en brak er na 16 jaar trouwe dienst een nieuw tijdperk aan qua tuner techniek.

Met de FM1 was Quad zijn tijd ver vooruit. Frequentie Modulatie (F.M.) was een relatief nieuwe ontwikkeling (uitgevonden in 1949) die veel minder gevoelig is voor atmosferische storingen dan Amplitude Modulatie (A.M) waardoor het mogelijk was om muziek in echte hifi kwaliteit via de lucht bij de luisteraar te brengen.

Ondanks de complexiteit van het ontwerp is het Quad gelukt om de tuner in een zeer compacte behuizing in te bouwen. De FM1 is exact even groot als de 22 voorversterker en al even schattig om te zien. Om het ontwerp compact te houden heeft de FM1 geen eigen voeding gekregen. De hoogspanning en gloeispanning worden via een 4 polige kabel uit de voorversterker getrokken.

De bediening is zeer eenvoudig. Het in- en uitschakelen gebeurt op de 22 voorversterker en de enige knop die de FM1 rijk is, is de afstemknop. Simpeler kan niet. Vraag daar vandaag de dag maar eens om…

Revolutionair zijn de twee neon lampjes op het schaaltje (zie laatste foto).
Wanneer de afstemnaald ‘naast’ de zender staat brandt een lampje feller dan het andere lampje.
Door de afstemnaald in de richting van het zwakker brandende lampje te draaien wordt de juiste
afstemming bereikt. Wanneer de afstemnaald exact op de juiste frequentie staat branden beide lampjes even fel en weet de gebruiker dat de tuner goed afgestemd staat. (Foto: www.reocities.com)

Vanaf 1965 was het mogelijk om de FM1 tuner uit te breiden met een ‘rugzakje’ waarin een FM stereo multiplex decoder zat verwerkt.
Deze toen dure optie maakte het mogelijk om in FM stereo van radio te genieten.

Helaas zijn er niet veel van deze stereo decoders verkocht. Ook is naar huidige maatstaven deze decoder matig van kwaliteit. Het ontwerp is lastig af te regelen en levert in het meest gunstige geval een kanaalscheiding van hooguit 20dB.

Doordat deze decoders vrij zeldzaam zijn en bovendien van matige kwaliteit zijn is Vintage Audio Repair bezig met de ontwikkeling van een moderne stereodecoder die in een gereviseerde en voor een stereodecoder aangepaste FM1 ingebouwd kan worden. De eerdere types hebben hiervoor een modificatie nodig, de latere types zijn hier reeds op voorbereid en kunnen via een interne schakelaar omgeschakeld worden voor gebruik met een stereo decoder.

Werkzaamheden die tijdens de revisie van een Quad / Acoustical FM1 worden uitgevoerd

 • Alle buizen worden getest en waar nodig vervangen
 • Alle, vaak verlopen koolcomposiet weerstanden in de voeding, MF stage, detector stage en LF stage worden vervangen door 0.5Watt koolfilm weerstanden (een tijdrovende en precisie klus die noodzakelijk is om de gevoeligheid, selectiviteit en geluidskwaliteit van de tuner te optimaliseren)
 • Alle elco’s en condensatoren worden vervangen door hoogwaardige vervangers

Werkzaamheden die tijdens de revisie van een Quad MPX decoder worden uitgevoerd

 • Alle germanium transistors worden vervangen door silicium transistors
 • Alle koolcomposiet weerstanden worden vervangen door 0.5Watt koolfilmweerstanden
 • Alle elco’s en condensatoren worden vervangen door hoogwaardige vervangers
 • De tuner wordt met behulp van een stereo generator en de audio precision audio analyser afgeregeld op maximale kanaalscheiding en minimale vervorming.

23-06-2017

 • Type: Mono Tuner
 • Power supply: Not integrated, needs to be powered from Quad 22 / Quad QC-2
 • Tuning Bands: FM
 • Tuning Scale: Analogue
 • FM Tuning Range: 87.5 to 108 MHz
 • Output: 100mV
 • Valve complement: 6BH6, ECC81, 6BJ6, 6BH6, 6AU6, EB91, ECC83
 • Weight: 3kg