Radford SC 22 after

De Radford SC-22 stereo buizen voorversterker is in 1965 op de markt gekomen en werd tezamen met de STA-15 of STA-25 stereo buizen eindversterker verkocht. De voorversterker krijgt zijn hoogspanning en gloeispanning via de aangesloten eindversterker. Er was ook een versie leverbaar waar met een ingebouwde voeding die verkocht werd onder het het typenummer SC-22P.

Deze SC-22 kwam in originele staat binnen en is door VAR gerestaureerd in opdracht van een klant. Helaas waren de zeer geliefde en waardevolle Mullard ECC83 buisjes door een vorige eigenaar vervangen door goedkope, onbetrouwbare Chinese exemplaren. De voorversterker is tijdens de revisie voorzien van nieuwe condensatoren, elco’s en gebruikte maar nog perfect metende Matsushita ECC83 buizen. Matsushita buizen zijn in Japan gemaakt op productie apparatuur die afkomstig is van Mullard.

Het uit Engeland afkomstige merk Radford had veel concurrentie van Leak en Quad. Alle drie deze merken hadden een goede reputatie en leverden schitterende producten. De opzet was vergelijkbaar, een losse, compacte voorversterker die zijn voedingsspanning betrekt uit de eindversterker. Onderstaande foto tonen naast de Radford SC-22 een Quad 22 en Leak Varislope Stereo 2. De Quad 22 was in 1965 al ruim 7 jaar in productie. De bouwtechniek, hardwired, was in deze tijd al enigszins gedateerd. De Varislope Stereo 2 was vooral een cosmetische update van de Varislope stereo uit 1958. Leak gebruikte een een techniek die samenhangt tussen hard wire en PCB montage. Op een montageplaat zijn alle componenten gemonteerd en aan de onderzijde van deze plaat zijn alle verbindingen met geïsoleerde bedrading gemaakt. De SC-22 is de meest moderne variant van de 3. Hierin zijn PCB’s toegepast om de componenten op te plaatsen. Ook zijn er twee transistors aanwezig voor de ingangstrap van de phono input. Klankmatig zijn alle 3 deze voorversterkers echt goed te noemen.

  • Alle elco’s zijn vervangen.
  • Alle condensatoren zijn vervangen
  • De twee transistoren in de phono stage zijn vervangen door nieuwe, ruisarme types
  • De weerstanden zijn gecheckt maar zoals gebruikelijk bij dit type weerstand was er niet een die een afwijking had die groter was dan de gebruikelijke 10%!
  • Alle potmeters en schakelaars zijn gereinigd

05-06-2017

  • Tube preamplifier with solid stage phono front end
  • 4x ECC83 tube
  • Power supply not included, got it’s power from the power amplifier