Radford STA 15 after

De Radford STA-15 is een legendarische, Engelse buizenversterker.
De Radford buizen versterkers worden door veel mensen gewaardeerd om hun gedetailleerde klank waarbij elke nuance van de muziekinstrumenten tot op detail wordt weergegeven. Helaas zijn deze versterkers zeldzaam en erg gezocht en daarom dus kostbaar. Gedurende de jaren 90 is er zelfs een ‘remake’ op de markt gebracht met verbeterd circuit. Het originele ontwerp is bij de echte audiofielen natuurlijk veel geliefder. De populariteit van dit model is zo groot dat Radford Revival uit Engeland de originele STA-15 en STA-25 weer opnieuw in productie heeft genomen. Geheel volgens het oude recept.

Voor 2800 GBP ben je eigenaar van een gloednieuwe STA-15 die echt exact volgens het originele schema is opgebouwd.

Ontwerper en oprichter Arthur Radford is relatief laat in de audio business gestapt en dat is goed te zien aan de producten. Waar zijn grootste concurrenten Peter Walker van QUAD en Harrold Leak van LEAK hun versterkers nog volgens de ouderwetse ‘hardwire’ methode bouwden gebruikte Arthur Radford van het begin af aan al gedrukte bedrading (printplaten, PCB’s). De basis voor de schakeling is afgeleid vanuit de beroemde applicatie note van Mullard, de 5-20. Alle Leak amplifiers en vrijwel alle andere Engelse buizenversterker die na 1956 zijn geproduceerd zijn in meer of mindere mate op dit schema gebaseerd. De eerste Radford amplifier, de STA-12 lijkt ook exact op dit ontwerp maar in de STA-15 en STA-25 is een fundamentele wijziging aan dit legendarische concept toegevoegd… In plaats van een ECC81/ECC83 dual triode buis gebruikte Arthur Radford een ECF82 Triode/Penthode in de fasedraaier waarbij een EL34 werd aangestuurd door een triode en de andere EL34 door een penthode. Het resultaat leverde een hoorbare en meetbare verbetering op in de ‘slew rate’ en de bandbreedte van de versterker. Doordat de toegepaste uitgangstrafo’s van de allerhoogst beschikbare kwaliteit zijn komen de voordelen van de daar achterliggende schakeling volledig tot hun recht. Tot slot heeft deze versterker een impedantie omschakelaar die, in tegenstelling tot alle andere buizen versterkers, niet alleen de juiste tap van de uitgangstrafo selecteert maar ook het terugkoppelnetwerk omschakelt naar de componenten die 100% passen bij de geselecteerde uitgangsimpedantie.

De STA-15 en STA-25 lijken sprekend op elkaar, exact dezelfde schakeling, alleen de gelijkrichting en ruststroom instelling is anders. De STA-15 heeft een GZ34 als gelijkrichter, de STA-25 beschikt over halfgeleider diode gelijkrichting. Het grote voordeel is dat bij diode gelijkrichting grotere voeding capaciteiten gebruikt kunnen worden. De ruststroom bij de STA-15 wordt ingesteld door middel van een kathode weerstand, een methode die ‘auto bias’ genoemd wordt. De STA-25 beschikt over een aparte ‘negatieve voedingsspanning’ waarmee per eindbuis de ruststroom ingesteld dient te worden door een negatieve spanning op de roosters van de eindbuizen aan te bieden.

Deze Radford STA-15 is de laatste uitvoering, de STA-15mkIII. Deze uitvoering onderscheidt zich van zijn voorgangers doordat er betere speaker connectoren gemonteerd zijn.

Deze versterker is echt morsdood binnengekomen. Een driverprint was volledig uitgebrand waardoor de versterker eigenlijk afgeschreven is. Via via hebben we een nog goede print gevonden die we hebben gebruikt om deze versterker weer tot leven te brengen. Vrijwel alle componenten zijn vervangen en ook alle bedrading is vernieuwd. Een grote klus die zeker de moeite waard was want de versterker speelt nu weer de sterren van de hemel. Uiteraard zijn ook alle buizen vervangen door nieuwe metende exemplaren. 

05-06-2017

Full tube stereo power amplifier with ultra lineair output transformers and a 6U8 phase splitter. The rectification is done by a GZ34 while the output tubes are EL34’s.