Radford STA15mkIII en SC22 Versterker
Prijs
Niet te koop
Technische specificaties
Niet te vinden
Radford STA15mkIII en SC22 Versterker
TIMECAPSULE. Toen we deze Radford set binnen kregen wisten we niet wat we zagen. De lak, het chroom, de fronten en het chassis van deze apparaten ziet er vrijwel als nieuw uit. Het komt zelden voor dat een set uit 1967 de tand des tijds zo goed doorstaan heeft. Onze opdracht was om deze set uit haar winterslaap te halen. Ruim 30 jaar geleden is de set goed verpakt weggezet, en de eigenaar durfde de set niet zomaar aan te zetten (terecht).
Na inspectie bleek dat de GZ34 gelijkricht buis geen zichtbare getter meer had. Een miniscule scheur in het glas, vermoedelijk door een tik tegen de buis, was de oorzaak. Alle overige buizen waren nog zo goed als nieuw. Na het plaatsen van een als nieuw testende Mullard GZ 34 hebben we met behulp van een variac de set rustig op spanning gebracht. Geen rook, geen geknetter of een harde knal kwamen uit het apparaat. Oef, dat scheelt.
De interne spanningen bleken allemaal te kloppen, daarna was het tijd voor muziek! De set klonk meteen al heel erg goed. Maar met het oog op de ouderdom van de onderdelen leek het ons toch verstandig om het een en ander te vervangen. Bij dit soort projecten moet je altijd uitkijken dat je een apparaat niet ‘over restaureert’. Wat goed is is goed kun je beter laten zitten omdat elk onderdeel, elk detail in meer of mindere mate invloed heeft op de unieke klank van het apparaat. Tegelijkertijd is het belangrijk om de veiligheid in acht te nemen: zeker met apparaten die op hoogspanning werken is het aan te bevelen verouderde elco’s te vervangen. Elco’s verouderen niet alleen door gebruik maar ook wanneer ze niet gebruikt worden. Na inspectie van alle onderdelen op het hebben van de juiste waarde is besloten om alle elco’s preventief te vervangen en de overige onderdelen zoals de Wima koppelcondensatoren en de weerstanden te laten zitten. We hebben uiteraard zorgvuldig gezocht naar hoogwaardige vervangers voor de bestaande elco’s. Zo hebben we een JJ voedingselco gebruik en zijn er NOS Philips elco’s als kathode ontkoppel elco’s gebruikt.
Bij het testen van de SC22 voorversterker bleek de phono ingang het maar op een kanaal te doen. Na enig foutzoekwerk bleek de oorzaak een onderbreking in de gain potmeter achterop de preamp. Omdat de functionaliteit van deze gain regeling discutabel is, zijn ze doorverbonden.
Verder zijn alle potmeters, schakelaars en buisvoeten gereinigd, zijn alle spanningen gecontroleerd en is de set uitvoerig getest voordat deze weer naar de gelukkige eigenaar kan.
Heeft u ook een Radford buizenversterker die een revisie nodig heeft, of een andere vintage buizenversterker, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een prijsopgave en het bespreken van de vele mogelijkheden. Zo kunnen we aan vrijwel alle denkbare buizen komen en beschikken we over een breed arsenaal NOS of moderne onderdelen die dezelfde sound signature hebben als de onderdelen die oorspronkelijk gebruikt worden in vintage buizen versterkers.