Technics SL-110 Platenspeler

Niet te koop

Technics SL-110 Platenspeler

Status: niet te koop

De Technics SL-110 is een van de voorlopers van de legendarische SL-1200mkII draaitafel en een van de eerste Direct Drive draaitafels. Technics wist met deze technische doorbraak de performance van professionele draaitafels zoals de Garrard 401, Thorens TD-124 en TD-125 en zelfs de EMT 930 te overtreffen. 

Bij een direct drive motor is de motor zonder tussenkomst van een overbrenging zoals een snaar of een tussenwiel rechtstreeks verbonden met het plateau. Dat vereist een motor die uiterst stil haar werk doet zonder dat deze gaat trillen en daarnaast exact het juiste toerental draait. Meer hierover is terug te vinden in ons boekje ‘gepiel met vinyl’

Technics heeft in de SL-110 een driefasenmotor toegepast met eigen frequentieregelaar wat garant staat voor een mooie verdeling van het aandrijf moment. Hierdoor draait het plateau heel rustig en is er ruim voldoende torque. Het zware plateau wat fungeert als vliegwiel doet de rest. Het deck is volledig van gegoten aluminium gemaakt en staat op 3 robuuste, rubberen voeten waardoor trillingen van buitenaf effectief worden onderdrukt. Ook de ‘onderbak’ is van metaal gemaakt waardoor deze draaitafel geen last heeft van rammeltjes. Kortom de afwerking is uitmuntend, zoals je van Japanse hifi uit begin jaren zeventig mag verwachten.

Geniaal is het afneembare, houten armboard waardoor gemakkelijk verschillende armen gemonteerd kunnen worden. Haast  vanzelfsprekend is hier gekozen voor een SME arm, en wel de 3009/s2 Improved, bedoeld voor lichtgewicht elementen met een hoge compliantie zoals de Amerikaanse Shure V15mkIII of de Stanton 681EEE. Dat laatste element geeft hier acte de presence. Een uitstekende 3 eenheid die samen garant staan voor uitmuntende geluidsweergave. 

Draaitafels zoals deze Technics worden steeds moeilijker te vinden. Wie ze heeft doet ze nooit meer weg. Ook deze is helaas niet beschikbaar voor verkoop en is van een klant van ons. Maar we vonden hem zo mooi dat we hem graag even in de spotlight willen zetten.