Tonar Ecolevel Yellow waterpas

Tonar Ecolevel Yellow.

Het goed waterpas stellen, dat is wel een aspect dat zeker voldoende aandacht verdient bij het plaatsen van de draaitafel. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

De invloed van de stand van de platenspeler op het geluid

Er zijn twee verschillende dingen die je met de stand van de platenspeler beïnvloedt. Als eerste wordt de toonarm namelijk meer richting één kant van de groef geduwd wanneer het geheel iets scheef staat, dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het linker kanaal meer nadruk krijgt dan eigenlijk de bedoeling is. Hierdoor gaat de balans in de weergave dus verloren. Nu hebben een hoop platenspelers wel een anti-skate/ bias adjustment, maar die is niet bedoeld om te corrigeren voor het scheef staan van de speler. De anti-skate/ bias waarde die een fabrikant van een element aanraadt is ook gebaseerd op een perfect horizontaal staande draaitafel.

Ten tweede is het zo dat het lager van het draaiplateau onevenredig wordt belast. Dit resulteert snellere slijtage, maar kan ook zorgen voor extra trillingen omdat de draaibelasting niet geheel meer in het midden zit (het zwaartepunt verplaatst iets opzij). Deze trillingen kunnen worden doorgegeven aan het plateau en beïnvloeden zo ook het geluid.

Hoe stel je je draaitafel dan goed waterpas? Dat is vaak nog een iets grotere klus dan in eerste instantie wordt gedacht. Het is namelijk niet zo dat wanneer hij op één punt waterpas staat, dat de gehele draaitafel dan goed staat. Dat is voor ons ook de reden dat we voor het afstellen de bubble level ook op het draaiplateau zetten en hem op meerdere punten controleren door hem steeds een stukje verder te draaien. Wanneer je hem op ongeveer 6 tot 10 punten goed hebt staan weet je ook zeker dat hij goed staat.

Niet in alle gevallen zal het chassis ook perfect horizontaal staan, dit is niet zo’n probleem, waar het echt om gaat is dat de plaat absoluut waterpas ligt.

Bron: LPspeler.nl

10.-

27-06-2019