Tonar Wash & Dry vinyl wasmachine

 €550,- 

De Tonar Wash & Dry biedt een complete kant-en-klare vinylreinigingsset, inclusief:

  • 50 ml fles met Tonar record
  • Reinigingsvloeistof concentraat
  • Applicatieborstel van geitenhaar
  • Voedingskabel
  • Roestvrijstalen platen-klem
  • Zwarte aluminium adapterschijf voor singles
  • Label-cover
  • Extra 7 inch plateau
  • Alles-in-één vacuümarm 7”-10”-12”
  • Stofkap

Tonar Wash & Dry vinyl wasmachine

Het schoonhouden van je vinylplaten is net zo belangrijk als het hebben van goede apparatuur als je wilt genieten van een optimaal geluid. De Tonar Wash & Dry vinyl wasmachine biedt een helpende hand om je platen weer glanzend en helder te maken. Met dit compacte en gebruiksvriendelijke apparaat ben je klaar om je complete platencollectie – inclusief 7″, 10″ en 12″ platen – te wassen en snel te drogen met een extreem stil, maar krachtig vacuümsysteem.

Het belang van het schoonmaken van je vinylplaten
Veel mensen associëren vinylplaten met het horen van ‘ploffen’ en ‘tikken’. Voor een deel is dit de charme van het medium, maar het mag natuurlijk niet overdreven te horen zijn. Tenzij er krassen op uw vinyl zitten, worden deze ploffen en tikken veroorzaakt door stof en vuil dat zich in de groeven heeft verzameld. Ook vervuiling speelt een grote rol, bijvoorbeeld luchtvervuiling door het verkeer buiten, kookvet, vet, dierenharen, vingerafdrukken en tabaksrook. Soms zijn er zelfs schimmels aanwezig als de LP’s voor langere tijd in een vochtige omgeving zijn opgeslagen. Als je een vuile plaat afspeelt, zal de stylus een deel van dit vuil van de groef schrapen en dit veroorzaakt een dikke opeenhoping van vuil op de stylus. Uiteindelijk zal dit resulteren in het overslaan van groeven met permanente schade aan uw kostbare stylus en kostbare platen.

Alles-in-één vinyl Wash & Dry-systeem
De Tonar Wash & Dry is een alles-in-één oplossing om je platen op de meest eenvoudige manier schoon te maken. De set bevat een hoogwaardige geitenhaarborstel, concentraat voor één liter reinigingsvloeistof en een speciale roestvrijstalen platenklem met rubberen ringen om het label te beschermen tijdens het wassen en een stofkap. Met slechts één enkele knop kunt u de draairichting van het plateau regelen (met de klok mee of tegen de klok in) en de vacuümarm activeren. In plaats van de vacuümarmen te moeten wisselen voor verschillende plaatformaten gebruikt de Tonar Wash & Dry slechts één arm met een schakelknop om te wisselen tussen 7”, 10” en 12” platen. Het stofzuigsysteem van de Tonar Wash & Dry is extreem stil, maar toch zeer krachtig. Het vacuüm verzamelt alle vloeistof in een reservoir in het apparaat. Het afvalwaterniveau is af te lezen aan de rechterkant van de machine en kan eenvoudig worden geleegd met de slang.

Wist je dat het belangrijk is om gloednieuwe platen schoon te maken?
Wat de meeste mensen zich niet realiseren, is dat gloednieuwe platen eigenlijk baat hebben bij een snelle reiniging voordat je ze gaat draaien. Maar waarom zou je iets moeten schoonmaken dat je letterlijk net hebt gekocht? Bijna elke nieuwe vinylplaat is positief geladen met statische elektriciteit. De statische lading trekt stof en deeltjes in de directe omgeving aan, waaronder minuscule papiervezels uit de hoes. Dit zal leiden tot het horen van ongewenst gekraak en tikken tijdens het afspelen van de plaat. Ook worden tijdens het productieproces oliën en andere gomachtige oplossingsmiddelen gebruikt voor het persen van de platen. Dit laat een plakkerig residu achter op het plaatoppervlak, wat op zijn beurt uw stylus kan vervuilen en uiteindelijk de geluidskwaliteit zal verminderen. Het reinigen van uw nieuw aangeschafte platen met de Tonar Wash & Dry draagt bij aan een betere luisterervaring en langdurige houdbaarheid van uw platen.

Hoe de Tonar Wash & Dry werkt:
Plaats de plaat op de kleine of grote plaat en vergrendel de plaat vervolgens op de plaat met behulp van de roestvrijstalen platenklem met het labeldeksel. Zorg ervoor dat de zuigarm is weggedraaid van de schotel. Meng het Tonar platenreinigingsconcentraat met 1 liter gezuiverd water, of gebruik de kant-en-klare QS-Tonar Vinyl Reinigingsvloeistof.

Voor het aanbrengen van de vloeistof is het aan te raden eerst los stof van de plaat te verwijderen met een antistatische platenborstel, zoals de Tonar Dust Away carbonfiber/fluwelen combinatieborstel. Draai vervolgens de draaiknop rechtsom en breng de reinigingsvloeistof voorzichtig druppel voor druppel aan.

Het aanbrengen van precies de juiste hoeveelheid reinigingsvloeistof is een kunst op zich en vereist enige oefening. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg indien nodig meer toe. Zorg ervoor dat de vloeistof gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld met behulp van de applicatieborstel. Als u tevreden bent met het resultaat, drukt u zachtjes op de borstel om de groeven schoon te maken. Ga door met deze handeling gedurende 3 of 4 omwentelingen en doe vervolgens hetzelfde in de tegenovergestelde richting door de draaiknop tegen de klok in te draaien. U bent nu klaar om zowel vuil als vloeistof te verwijderen met behulp van het vacuümsysteem. Het stofzuigen van de LP kan in beide draairichtingen gebeuren. Draai de vacuümarm over het vinyl, in de richting van de spil, en zet vervolgens de vacuümmotor aan door op de knop op de bedieningsknop te drukken. Een of twee rotaties van de plaat moeten voldoende zijn om de plaat te stofzuigen en te drogen. De fluwelen strips aan de onderkant van de zuigarm blijven door de hoge zuigkracht van de Tonar Wash & Dry droog of bijna droog.

Het afvalwaterniveau in het reservoir kan worden gecontroleerd via de slang aan de rechterkant van de Tonar Wash & Dry. Om het reservoir te legen, trekt u de slang uit de daarvoor bestemde holte en plaatst u de slang in een fles of container. U hoeft de machine niet te kantelen; het reservoir loopt helemaal leeg als de machine gewoon op zijn pootjes staat.