Wembley Two Twelve

De Wembley Two Twelve stereo buizenversterker is een van de eerste kwaliteitsversterkers uit Japan. De Wembley Two Twelve is speciaal voor de Europese en Amerikaanse Markt ontwikkeld en is ook verkocht onder de namen Bocama LA-224(b) en Lafayette LA-224(b). Alle drie deze modellen zijn qua ontwerp exact aan elkaar gelijk en zijn zeer sterk gebaseerd op de Amerikaanse ‘The Fisher X-100’. Dit was de tijd dat Japanse fabrikanten goed keken naar Europese en Amerikaanse producenten en kwaliteitsproducten kopieerden en voor een aantrekkelijkere prijs op de markt brachten.

In Nederland zijn deze drie modellen redelijk goed verkocht. Ze worden regelmatig op de bekende tweedehands sites aangeboden tegen zeer schappelijke prijzen.

De kwaliteit van dit ontwerp en van de gebruikte onderdelen is boven elke twijfel verheven. Zeer goed en dat voor een prijs waar je niet eens een fatsoenlijke transistor versterker kan vinden.

Zowel de phono trap, de voorversterker als ook de eindtrap zijn goed en het geheel is uitstekend op elkaar afgestemd. De uitgangstrafo’s zijn fantastisch en laten het beste horen wat een EL84 eindbuis te bieden heeft. Gelijkrichting vindt plaats met een GZ34 gelijkrichter. De gebruikte buizen zijn afkomstig van Matsushita, het moederbedrijf van Panasonic en Technics. Matsushita buizen hebben een zeer lange levensduur en een geweldige klank. De constructie is 1:1. Vergelijkbaar met die van de inmiddels steeds duurder wordende Mullard buizen, wat komt omdat Mullard de productie apparatuur voor de Matsushita buizen heeft geleverd.

Kortom, deze drieling is in elk opzicht een bijzondere versterker die volop verkrijgbaar is en klankmatig zeer goed is.

Deze Two Twelve was nog in originele staat en had, na ruim 45 jaar trouwe dienst behoefte aan een grondige restauratie. Tijdens de restauratie zijn alle elco’s vervangen door hoogwaardige JJ en Panasonic elco’s en zijn de koppelcondensatoren door Russische Papier In Olie condensatoren vervangen. De eindbuizen zijn inmiddels vervangen door Philips EL84’s. De ECC83’s en de GZ34 zijn nog 100% zoals ze 45 jaar geleden waren. Niet van nieuw te onderscheiden.

23-06-2017