Explained, een ingestuurde vraag

Waarom verschilt het volume per ingangskanaal? Als ik als geluidsbron wissel tussen een plaat, CD of streaming is het volume altijd anders en moet je deze bijstellen. Als je vergeet het volume terug te draaien en je gaat iets via een ander kanaal spelen kan dat soms wel even schrikken zijn. Je zou zeggen dat dit toch op te lossen moeten zijn zodat je automatisch met dezelfde db’s speelt. Dus geen volumeknop maar een Decibel knop.

Beste Ivo. Dank voor je vraag! We begrijpen dat het soms vervelend is dat bij het omschakelen van de bron het afspelen niveau anders is. Dit heeft te maken met het verschil in afgifte spanning van de diverse bronnen. Zeker wanneer een audio set bestaat uit verschillende componenten van diverse fabrikanten kan het zijn dat de afgifte spanning van de diverse bronnen niet hetzelfde zijn. Ook zitten er sterke verschillen in de afgifte spanning van diverse pickup elementen. Overigens klinken platenspelers doorgaans een stuk zachter dan ‘andere’ bronnen zoals tuners, cassettedecks, cd spelers en streamers. 

Merken als Quad hielden rekening met het verschil in afgifte spanningen van verschillende bronnen. Zo is de ingangsgevoeligheid van de tape- en disc ingang van de Quad 33 en Quad 44 instelbaar gemaakt waardoor het verschil tussen het omschakelen tussen de ene de andere ingang geen verschil in afspeel niveau geeft. Wel zo prettig!

quad vol2

De Quad 44 heeft bovenop een ‘geheim klepje’ waar dmv dipswitches de ingangsgevoeligheid van de DISC- en tape ingangen ingesteld kunnen worden.