McIntosh C11 Vintage Audio Repair

Stereophonic, it takes two to tango

Mcintosh is een van de meest vooraanstaande brands in de geschiedenis van audio reproductie. Ver voordat stereofonie een feit was produceerde Mcintosh al hifi versterkers die vandaag de dag tot de meest geliefde verzamelobjecten behoren.

De C11 was een van de eerste stereo preamplifier op de markt en is ontwikkeld om samen te werken met 2x de MC30 monoblock eindversterkers (en later met de net zo legendarische MC275). De C11 stamt uit 1961 en is een echt verzamelobject. Veel exemplaren zijn via de bekende veilingsites naar Azië verhuisd. Dit exemplaar is van een audioliefhebber die de voorversterker jarenlang liefdevol gekoesterd heeft.

De C11 is volledig met buizen uitgerust is staat garant voor een heerlijk warm en vol geluid. Mcintosh betrok haar buizen niet bij RCA, Sylvania of General Electric, de grote buizen fabrikanten van Amerika, maar uit Holland! De buizen die standaard in de C11 geleverd werden zijn door Philips geproduceerd maar zijn gestempeld met Mcintosh Made in Holland. De productcode begint met een delta symbool en vertelt ons dat de buizen in Heerlen (Limburg) geproduceerd zijn. Mcintosh koos voor Philips buizen vanwege de uitzonderlijk goede klank en de duurzaamheid. Veel van de originele buizen meten nog als nieuw! De gebruikte componenten zijn van hele hoge kwaliteit maar ondanks dat is een revisie na 60 jaar noodzakelijk om deze voorversterker goed te kunnen laten functioneren.  Originaliteit is bij echte collectors items van essentieel belang. Wijzigingen die tijdens een revisie doorgevoerd worden kunnen vaak niet of met grote moeite teruggedraaid worden. Tijdens de revisie van deze C11 ligt de focus daarom op alleen het vervangen van de strikt noodzakelijke onderdelen. De onderdelen die vervangen dienen te worden vervangen we zoveel mogelijk door New Old Stock onderdelen, gebruikte onderdelen uit dezelfde periode of in elk geval onderdelen met exact dezelfde elektrische eigenschappen en vergelijkbare looks. Zo zorgen we er voor dat gereviseerde apparatuur niet alleen perfect klinkt en betrouwbaar functioneert maar ook nog eens voor het behoud van de originaliteit en de waarde van het apparaat.

Helaas is er al eens aan de versterker gewerkt en zijn er op niet al te elegante wijze diverse elco’s en condensatoren vervangen.

We gaan ons uiterste best doen om deze unieke voorversterker weer zo goed mogelijk te laten klinken en de originele look te herstellen. Wordt vervolgd… 🙂