Quad II Revisie

Jaren geleden, toen ik nog vanuit mijn zolderkamer werkte, had ik een vaste klant in Dordrecht die naast een grote kunstcollectie ook een huis Quad museum had. Natuurlijk duurde het niet lang voor we een bijzondere vriendschap hadden met als gemene deler onze liefde voor Quad.

Quad Amplifier for Domestic Use

In zijn uitgebreide collectie mochten de Britse legendes zoals de 33 – 303 set, de 405 en de Quad 2 set niet ontbreken. Vaak ook in allerlei speciale uitvoeringen. Denk bijvoorbeeld aan de Zweedse Quad 303 met DIN2 speaker pluggen en een vaste voedingskabel en geen spanning selector. Of de Q.U.A.D. versterker: Quality Amplifier for Domestic Use. De productnaam die later de merknaam zou worden. Aanvankelijk was de naam van het bekende Britse audio bedrijf uit Huntington namelijk The Acoustical Manufactury Companion. De naam van hun allereerste amplifier werd vaak aangezien voor de merknaam en na enige tijd veranderde de merknaam naar Quad.

Foto’s invoegen

Quad en Kunst

Een van de vrije opdrachten die ik toendertijd kreeg wat het combineren van Quad en kunst. De keuze viel op de Quad II. Een stel amps die cosmetische niet helemaal top waren werden aangekocht waarna het chassis verchroomd werd en de trafo’s gespoten. Tijdens de restauratie werden alle onderdelen vervangen op de transformatoren en de draadboom na.

Quad II – 33 – FM3

Niet lang daarna overleed mijn vriend en de set raakte uit mijn zicht. Tot een paar maanden terug een andere vaste klant met de set binnenkwam. Ik wist niet wat ik zag…

De set heeft een nieuwe eigenaar gevonden en is weer helemaal nagekeken. Aan de set is een Quad 33 en FM3 toegevoegd die in de dagelijkse omgang praktischer werken dan de originele 22. Met name de kwaliteit van de schakelaars, potmeters en de aansluitingen zijn die van de Quad 33 gewoon beter.

Om de Quad 33 op moderne bronnen aan te sluiten en ook nog eens te verbinden met de extra bejaarde Quad II monoblokken is een scala aan verloopkabeltjes nodig die we met de hand gemaakt hebben.

De combinatie klinkt uitstekend en is weer klaar voor vele jaren luisterplezier.

Niet te koop/not for sale