BEFORE & TIJDENS

Technics SL-1210 MKII

Geen enkele draaitafel is zo legendarisch als de Technics SL-1200mkII. 

De “oer” SL-1200 stamt uit 1972 en was met zijn direct drive motor en stevige rubber voeten een zeer innovatieve platenspeler. De direct drive motor had geen snaar of tussenwiel waardoor er geen sprake was van slip tussen de aandrijfmotor en het plateau waardoor wow and flutter maar ook rumble aanzienlijk lager waren dan die van de beste ‘conventionele’ draaitafel. 

Technics SL1200 mkII

 In 1979 kwam de mkII uit. Niemand bij Technics had durven dromen dat er ruim 3.000.000 stuks tot 2010 van dit model zouden worden geproduceerd. De “SL” was op alle punten een topklasse product. De quartz gestuurde direct drive motor staat garant voor een snelle start van de plaat. De grote pitch fader maakt het mogelijk om heel precies het tempo van de plaat aan te passen zodat platen in dezelfde beat rate gemixt kunnen worden. De arm is absoluut ondergewaardeerd en levert audiofiele prestaties en is bovendien heel exact in te stellen. Ook de hoogte van de arm is instelbaar. Dit alles werd verpakt in een gegoten aluminium ‘deck’, gemonteerd op een massief rubberen onderkant. In combinatie met de lucht gevulde rubberen voeten maken trillingen, stoten en vibraties geen kans. Als de naald eenmaal in de groef zit dan blijft hij keurig zijn pad volgen, ongeacht wat er op de dansvloer gebeurt.

Van alle markten thuis

Deze combinatie van sterke punten maakte de SL-1200mkII een welkome gast bij omroepen in radiostudio’s, in kroegen, dancings, op festivals en bij DJ’s in hun thuisstudio’s. Maar ook audiofielen kochten deze platenspeler. Zelf draai ik, Abbe, met een SL-1200mkII in combinatie met een SME 3009 S2 Improved arm. Een prachtige combinatie, maar uiteraard staat er ook een ‘stock’ SL-1200mkII in mijn privé collectie. 

Niet iedereen houdt alleen van zilver, als zilver niet je ding is dan is de SL-1210mkII het alternatief. Dezelfde kwaliteit maar dan in een satijn zwarte uitvoering.

‘Mishandelde’ Technics SL1210mkII

Twee van deze SL-1210mkII draaitafels kwamen onlangs in onze werkplaats binnen. Ze hadden een heel erg zwaar leven gehad. Niet alleen hadden ze in het verleden 10 tropen jaren lang dienst gedaan in een drive in show, daarna hebben ze nog eens ruim 20 jaar in een vochtige schuur gestaan. Gevolg: de complete behuizing zat onder de schimmel, de stofkappen waren gebroken, de elementen waren stuk en de audiokabels waren vergaan.

Een voorzichtige test liet zien dat zelfs na bovenstaande ‘mishandeling’ beide draaitafels nog steeds keurig aan gingen en met een druk op de start / stop knop in no time op snelheid kwamen. Dit geeft aan hoe ongelofelijk goed ze gebouwd zijn. 

Ondanks dat was er werk aan de winkel. De draaitafels zijn compleet uit elkaar gehaald en schoongemaakt. Elk onderdeel hebben we geïnspecteerd en waar nodig vervangen. Zo zijn de pitch faders, pop up lampjes,  audiokabels en de elementen vervangen. Ook is de arm helemaal uit elkaar gehaald en zijn alle lagers gereinigd en gesmeerd. In de motordrive zijn alle elco’s vervangen.

Tot slot zijn de stofkappen en de matten vervangen door nieuwe exemplaren. Het resultaat mag er zijn. Een stel schitterende black beauties die weer klaar zijn voor minstens 40 jaar rock ‘n roll!

Niet te koop/not for sale

TIJDENS & AFTER